Μεταναστεύοντας στο Λουξεμβούργο mini guide - part 3 - κατοικία

Share on:

Γενικά

Θα συνεχίσω με το τρίτο μέρος, μετά από ένα μικρό διάλειμμα. Η εύρεση κατοικίας και το κόστος της είναι ένα απ_ τα πιο δύσκολα σημεία και ένας από τους βασικότερους αποτρεπτικούς λόγους να επιλέξει κάποιος το Λουξεμβούργο για δουλειά και ζωή. Οπότε είναι καλό να έχεις μια σαφή και ρεαλιστική εικόνα.

Συνοπτικά να πω οτι το κόστος ενοικίου (να μη μιλήσω για αγορά) είναι και το μεγαλύτερο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει κάποιος στη ζωή του στο Λουξεμβούργο, πόσο μάλλον, όταν επιλέξει το κέντρο της πόλης ή 'προάστια_ κοντά στο κέντρο. Είναι τόσο μικρή αυτή η χώρα που η έννοια προάστιο και κέντρο δεν έχουν τόσο μεγάλες διαφορές. Όπως και σε πολλές άλλες χώρες και πρωτεύουσες ο κανόνας είναι ίδιος, όσο πιο κεντρικά είσαι τόσο πιο υψηλές τιμές και το αντίθετο.

Ο μόνος τρόπος να μειώσεις δραστικά το ενοίκιο σου, είναι να αποφασίσεις να μείνεις σε περιοχές πάνω στα σύνορα με Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία ή και μέσα σε αυτές. Εκεί μπορεί να δεις μέχρι και 50% μείωση κάτι όμως που θα πληρώσεις σε ώρα οδήγησης καθημερινά μιας και οι δουλειές είναι στην πόλη και μάλιστα σχεδόν όλες σε κεντρικά σημεία. Υπάρχουν συγκοινωνίες ειδικά από Γερμανία και Βέλγιο, ενώ οι Γάλλοι χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό τραίνου και λεωφορείων.

Απ_ αυτά που έχουμε δει και ακούσει, τον πρώτο καιρό (χρόνια) είναι βολικό να μένεις στα πλαίσια της πόλης, σε προάστια με καλή ή επαρκής κάλυψη από λεωφορεία και αν αποφασίσεις να μείνεις παραπάνω ή να μεγαλώσεις την οικογένεια σου, να κινείσαι όλο και πιο έξω ίσως και σε σύνορα όπως ανέφερα πιο πάνω.

Προάστια της πόλης που μπορεί να έχουν πιο φτηνές τιμές σε σχέση με τα hot κεντρικά, είναι σε μικρή απόσταση από το κέντρο, δηλαδή 20-30 λεπτά από το λεωφορείο σε καταστάσεις κίνησης. Σε γενικές γραμμές θεωρώ την συγκοινωνία αρκετά καλή και πολλά προάστια είναι απλά θέμα περπατήματος. Πχ ζω σε απόσταση 30-40 περπάτημα απ_ το παραδοσιακό κέντρο, και θεωρώ οτι ζω στα πλαίσια της πόλης, οπότε καταλαβαίνεις οτι οι αποστάσεις δεν είναι τεράστιες. Αυτό που κάνει το πρωί και το βράδυ την κατάσταση λίγο δύσκολο είναι η κίνηση απ_ τα πολλά αμάξια. Το Λουξεμβούργο τις καθημερινές 9 με 5 διπλασιάζει τον πληθυσμό του και αρκετός κόσμος αγαπάει το αμάξι του ή δεν έχει άλλη επιλογή απ_ το να το χρησιμοποιήσει.

Τέλος, σε οτι έχει να κάνει με την κατάσταση των σπιτιών να πω οτι σε γενικές γραμμές θα βρεις νέες κατασκευές. Η πόλη βρίσκεται σε έναν αναβρασμό real estate, με πολλές νέες οικοδομές. Είναι στρατηγικός στόχος του κράτους να επενδύσει στην οικοδομή για να αυξήσει και τις υποδομές (μιας και υπάρχει ζήτηση) αλλά και να μειώσει κάπως τις τιμές γιατί και οι ίδιο αναγνωρίζουν οτι πρέπει να υπάρξουν κάποιες διορθώσεις στην αγορά. Ο εξοπλισμός τους συνήθως είναι above average και είναι καλά εξοπλισμένα με κουζίνα έτοιμη χωρίς να αναγκαστείς να αγοράσεις συσκευές. Ίσως ένα σπαστικό σημείο είναι οτι συνήθως στις εντοιχισμένες κουζίνες τους επιλέγουν να βάλουν μικρά ψυγεία, αλλά γενικά θα βρεις κουζίνα, ψυγείο και πλυντήριο πιάτων.

Τιμές

Όπως έγραψα οι τιμές είναι ακριβές. Ένα μικρό studio (1 άτομο) σε κοντινή απόσταση από το κέντρο θα σου κοστίσει από 900-1200 euro. Ένα διαμέρισμα 50-60 τετραγωνικά (1 κρεβατοκάμαρα) θα το δεις από 1300-1500 euro ενώ ένα διαμέρισμα από 80,90- 100 θα σε φτάσει στα 1700-2000+. Ανάλογα την περιοχή και την εποχή μπορείς να βρεις ή να δεις μεταβολές στα παραπάνω ποσά που αναφέρω.

Που ψάχνω;

Καταρχήν online, η αγορά έχει βασικά 2 site, (το πρώτο είναι και το πιο δημοφιλές) .

Καλό είναι να γραφτείς σε αυτά (έχουν menu με αγγλικά). Μπορείς να λαμβάνεις email alert αλλά και να στέλνεις ερωτήσεις στους μεσίτες για πληροφορίες ή και να κλείσεις ραντεβού.

Υπάρχουν περιπτώσεις που σπίτια μπορούν να βρεθούν στο ειλητό μέσα από γνωστούς ή από landlords που χρησιμοποιούν ενδο εταιρικές αγγελίες και φίλους, έτσι ώστε να αποφύγουν τους μεσίτες. Σίγουρα αν έχεις κάποιον γνωστό στη χώρα θα μπορούσε να ακούσει κάτι αλλά και πάλι πιστεύω είναι οι εξαιρέσεις. Άρα ξεκίνα να ψάχνεις στο athome.lu.

Μεσίτες

Το 90% των περιπτώσεων περνάνε μέσα από μεσιτικά γραφεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που θα βρεις τον ιδιοκτήτη αλλά είναι λίγες. Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να τον συμπεριλάβεις στα έξοδα (δες παρακάτω ενότητα).

Κοινόχρηστα

Τα κοινόχρηστα και λοιπά εκτός ενοικίου έξοδα περιλαμβάνουν συνήθως το νερό, ρεύμα, καθαρισμό πολύκατοικίας, ηλεκτρικό και γκάζι. Συνήθως το ποσό που θα σου προϋπολογίσουν όταν θα ζητάς πληροφορίες θα λέει ποιο από τα παραπάνω είναι στην τιμή και ποιο όχι. στη δική μας περίπτωση τα κοινόχρηστα έφτασαν το ποσό των 120 euro, δεν περιελάμβαναν το λογαριασμό της ΔΕΗ και γκάζι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ζητάνε περίπου 200-250 και είναι all inclusive (όλα μέσα). Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι κάτι που θα πρέπει να ρωτήσεις και να διευκρινήσεις από την αρχή - έτσι ώστε να έχεις την τελική εικόνα για το πόσο θα σου στοιχίζει το σπίτι κάθε μήνα. Άρα είναι ενοίκιο + κοινόχρηστα + extra λογαριασμοί σε περίπτωση που δεν είναι στο πρώτο πακετάκι.

Διαδικασία

Υποθέτω οτι έχεις βρει κάτι στα παραπάνω site, έχεις μια εικόνα για την τιμή ενοικίου και για τα ΄κοινόχρηστα. Έχεις στείλει email ή τηλεφωνήσει στον μεσίτη και έχετε κανονίσει ραντεβού. Είσαι έτοιμος/οι να πάτε στο ραντεβού.

  • Πριν πας πρέπει να έχεις μαζί σου (το πρέπει δεν είναι οτι το λέει ο νόμος, αλλά ή αγορά, ο νόμος της αγοράς). Το συμβόλαιο με την εταιρία που δουλεύεις. Αν είστε 2 άτομα (δηλαδή εσύ και η γυναίκα/ σύντροφος σου) θα πρέπει να το έχετε και οι 2. Αυτό που ενδιαφέρει τους μεσίτες είναι το ποσό που γράφει στην πληρωμή σου. Ναι ακριβώς σε scan-άρουν για το πόσα βγάζεις και είναι ένα από τα σημεία που ενδιαφέρει αρκετούς ιδιοκτήτες.

  • Μπορεί να σας ρωτήσουν αν είστε παντρεμένοι - μερικές φορές είναι ερώτηση παγίδα, άλλες φορές είναι καλό να λες οτι ναι είστε άλλες φορές (είναι ευτυχώς λίγες) προσπαθούν να δουν αν σύντομα θα κάνεις παιδί.

  • Μαζί με τα συμβόλαια, καλό θα ήταν να έχεις μια επιστολή απ_ την εταιρία σου, είναι συνήθως ένα τυπικό γράμμα και οι νομικές υπηρεσίες ή το HR θα ξέρουν. Το γράμμα γενικά λέει οτι σε _φέρανε΄ εδώ για δουλειά και τους είσαι σημαντικός και οτι είναι κάτι σαν ηθικοί εγγυητές. Όπως και να έχει, αν ρωτήσεις στην εταιρία οτι θέλεις ένα γραμμα για να το χρησιμοποιήσεις σαν εγγύηση σε μεσίτες και landlords θα καταλάβουν.

  • Καλό θα είναι να έχεις ήδη τραπεζικό λογαριασμό εδώ, αλλά όχι απαραίτητο, πάντως μέχρι την υπογραφή συμβολαίων θα πρέπει να έχεις ήδη λογαριασμό (θα δεις και παρακάτω γιατί). Άρα ο τραπεζικός λογαριασμός είναι προτεραιότητα σου με το που πατήσεις πόδι στη χώρα. Μπορεί να σου πάρει κάποιες μέρες να κλείσεις ραντεβού και να τον δημιουργήσεις.

  • Σε περίπτωση που δεις το σπίτι και σου αρέσει, μη διστάσεις, μην το παίξεις large και χαλαρός εκτός και αν μπορείς να ρισκάρεις. Πες οτι το θες. Τα σπίτια φεύγουν αρκετά γρήγορα και θα δεις οτι την ίδια μέρα ο μεσίτης μετά από σένα, θα έχει κάποιον άλλο για το tour.

  • Ωραία, πρόσεξε, ακόμα και αν πεις οτι το θες, υπάρχει μεγάλη περίπτωση ο μεσίτης να σου πει, οτι δεν μπορεί να στο δώσει και θα σου απαντήσει σε μερικές μέρες. δε συμβαίνει πάντα, μπορεί να δώσετε τα χέρια την ίδια στιγμή αλλά μπορεί και να σε παίξει λίγο γιατί έχει στην ουρά και άλλους και ίσως κάποιος από αυτούς παίρνει πιο πολλά απ΄σένα. Άρα μην στραβώσεις (εμένα μου κακοφάνηκε αρκετά), πίεσε όσο μπορείς και συνέχισε στο επόμενο σπίτι που σου άρεσε. Θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 1-2 εναλλακτικές. Καθώς θα περάσει αυτό το μικρό χρονικό διάστηκα και ίσως έχεις και κάτι άλλο στο μυαλό μπορείς να πιέσεις πιο πολύ για την πρώτη σου επιλογή, με ένα τηλέφωνο, επί της ουσίας του λες ΄έχω βρει και αλλού μου το δίνεις ναι ή όχι;'

  • Μην κάνεις παζάρια! Είναι πιο πολύ πιθανό να σε κόψουν από τα πρώτα 5 λεπτά παρά να κερδίσεις κάτι. Αν ένα σπίτι δεν είναι στο budget σου μην πας να το δεις, 99% δε θα σου κάνει παζάρια κανείς . Άρα πας και βλέπεις σπίτια που μπορείς να πληρώσεις, δεν παίζει πολύ το σενάριο, α ζητάει 1000 ε θα του ρίξω στα 800'.

  • Σε περίπτωση που έχεις θετική απάντηση τότε θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω

  • Να πληρωθεί μέχρι την υπογραφή του συμβολαίου ο μεσίτης -το ποσό είναι όσο 1 ενοίκιο + το ΦΠΑ (το αντίστοιχο εδώ). Άρα ένα ενοίκιο σε χρήμα πρέπει να είναι διαθέσιμο σύντομα

  • Σου ζητάνε το λεγόμενο letter of bank guarantee. Αυτό είναι επί της ουσίας ένα πόσο ισο 2 εώς 5 φορές το ενοίκιο, το οποίο σου ζητάνε να το έχεις κλειστό σε λογαριασμό σου στην τράπεζα. Το ποσό αυτό δε θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όσο ζεις στο σπίτι, ούτε ο ιδιοκτήτης. Μόλις το δεσμεύσεις η τράπεζα θα στείλει 2 γράμματα, ένα σε σένα και ένα στον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Μόλις αποφασίσεις να φύγεις, τότε θα πρέπει και οι 2 πλευρές να καταθέσουν το γράμμα πίσω και τότε τα χρήματα θα αποδεσμευτούν για σένα. Αναφέρω το 2 έως 5 γιατί ο κάθε ένας ιδιοκτήτης έχει διαφορετικά standard (σε εμάς ζήτησε 3).

  • Θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με έναν μεσίτη ασφάλειας. Το σπίτι πρέπει κάθε χρόνο να ασφαλίζεται για ζημιές. Το ποσό είναι 200-300,συνήθως ο μεσίτης του σπιτιού θα σου προτείνει έναν συνεργάτη, θα σου προτείνουν 1-2 ποσά ασφάλισης αφού περάσουν μια βόλτα να το δουν και θα σου κάνουν ένα συμβόλαιο. Είναι τυπική διαδικασία, δεν μπορείς να το αποφύγεις οπότε και αυτό θα πρέπει να γίνει για να μπορείς να πάρεις τα κλειδιά

  • Τέλος για να πάρεις τα κλειδιά συνήθως πρέπει να δώσεις ένα ενοίκιο μπροστά (κατάθεση στην τράπεζα).

Παράδειγμα για έξοδα, έστω οτι έχουμε βρει ένα σπίτι με 1300 euro ενοίκιο και ο ιδιοκτήτης θέλει μια ασφάλεια 3 ενοικίων στην τράπεζα, για να μπεις μέσα θες τα παρακάτω

  • 1300 euro +17%% =1521 - πληρωμή μεσίτη

  • 1300 x 3 = 3900 (δεσμευμένα σε τραπεζικό σου λογαριασμό)

  • 200-300 euro, ασφάλεια σπιτιού για 1 χρόνο

  • 1300 euro προπληρωμή ο πρώτος μήνας

  • 150-250 πρόσθετα τα κοινόχρηστα μαζί με το ενοίκιο.

Αφού γίνουν τα παραπάνω είσαι έτοιμος στην ημερομηνία που έχετε συμφωνήσει να πάτε να παραλάβετε το σπίτι. Εκεί πρέπει να είσαι/είστε αρκετά προσεκτικός. Όταν θα μπεις στο σπίτι θα πρέπει να έχεις το κινητό σου και ένα χαρτί πρόχειρο, για να σημειώνεις το κάθε τι που βλέπεις οτι είναι χαλασμένο ή σε κακή κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης /μεσίτης θα κάνει το ίδιο. Είναι σημαντικό να σημειώσεις και να υποδείξεις οτι βλέπει πχ εδώ είναι γρατζουνισμένος ο τοίχος, εδώ δεν έχει βαφτεί, εδώ έχει φαγωθεί η κουζίνα κτλ. Στο τέλος γίνεται μια λίστα με όλα τα μικροπροβλήματα μαζί με φωτογραφίες που θα πρέπει να κρατήσεις. Όταν αποφασίσεις να φύγεις από το σπίτι θα γίνει μια ανάλογη καταγραφή για να δουν αν έχουν γίνει extra ζημιές. Καταλαβαίνεις οτι σε περίπτωση που βρει κάτι το ποσό της εγγύησης στην τράπεζα είναι αυτό που ο ιδιοκτήτης θα ζητήσει να κρατήσει (ποσό ανάλογα με τη ζημιά που αυτός μπορεί να βρεί).

Σε γενικές γραμμές όσο πιο παράξενος και τυπικός ο ιδιοκτήτης τόσο πιο προσεκτικός πρέπει να είσαι γιατί στο τέλος θα διεκδικήσουν λεφτά. Δεν κάνουμε μεγάλες αλλαγές στο σπίτι, δεν καρφώνουμε σε τοίχους, δεν βάφουμε αν δεν το έχουμε ήδη ζητήσει, προσέχουμε γενικά ακόμα και κατά τη διάρκεια της μετακόμισης. Κάθε ζημιά πληρώνεις 100eura και δεν αξίζει. Τα πιο πολλά σπίτια είναι non smoking, οπότε αν είσαι καπνιστής βρες σπίτι με βεράντα ή κήπο για να καπνίζεις έξω. Σε πολλά σπίτια, δεν αφήνουν σκυλιά και γατιά, ιδιαίτερα διαμερίσματα.

Αυτά ελπίζω να έχεις μια ρεαλιστική εικόνα για το τι θα αντιμετωπίσεις!