Μεταναστεύοντας στο Λουξεμβούργο mini guide - part 2 - μετακόμιση
Θα συνεχίσω με το δεύτερο μέρος, αλλά δε θα πάω στο θέμα κατοικίας μιας και πριν φτάσεις στη χώρα πρέπει με κάποιο τρόπο να μετακομίσεις. Θέλω να παραθέσω μερικά tip και εντυπώσεις. Όσα γράψω παρακάτω είναι καθαρά προσωπικές επιλογές, δε σημαίνει οτι πρέπει να το κάνεις όπως εμείς ή με τις ίδιες συνθήκες.
Ποιος καλύπτει τα έξοδα;
Στη δική μας περίπτωση κανείς και σε γενικές γραμμές είναι μια περίπτωση που θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η. Στο καλό σενάριο, κάποια εταιρία ή οργανισμός θα σου καλύψει ένα μέρος ή και όλη τη μετακόμιση. Πάλι και αυτό είναι σχετικό, το ποσό μπορεί να είναι από 1000-3000 euro. Αν γίνει αυτό τότε είναι μια αρκετά καλή αρχή και μπράβο σου. Άρα αν υπάρχει περίπτωση να σου καλύψουν τη μετακόμιση όλα καλά, αλλά προετοιμάσου και για το αντίθετο (κυρίως το λέω σε επίπεδο οικονομικών και προετοιμασίας), για να μην σου έρθει κάπως βαρύ το extra κόστος. Σε γενικές γραμμές θα έχεις ήδη μια σαφή εικόνα και πρόταση από την εταιρία οπότε θα ξέρεις σε τι βοήθεια να υπολογίζεις.
Τι μετακόμισες; Όχι έπιπλα.
Αποφασίσαμε να ΜΗΝ μεταφέρουμε κανένα έπιπλο, γιατί με μια σύντομη μελέτην που κάναμε σε τιμές είδαμε οτι δεν άξιζε τόσο πολύ ιδιαίτερα αν έχεις ήδη δικό σου σπίτι και σκοπεύεις να το κρατήσεις. Αν η τιμή των επίπλων δεν είναι τόσο μεγάλη και η προσφορά που έχεις από τη μεταφορική είναι μεγαλύτερη από τη συνολική τους αξία, καταλαβαίνεις οτι δε σε συμφέρει. Επίσης,, αν πας σε μια χώρα όπου βρίσκεσαι σε ακτίνα βολής από καταστήματα όπως το IKEA ακόμα ένας λόγος να το σκεφτείς. Τέλος, δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για τη διαθεσιμότητα αλλά και το είδος σπιτιών που θα βρεις, άρα τα έπιπλα από το δικό σου σπίτι μπορεί να μην χωράνε ή να μην είναι βολικά. Καλύτερα να μην έχεις το άγχος αυτό και αν δεν έχεις πρόβλημα να αγοράσεις έπιπλα από μαγαζιά όπως το ΙΚΕΑ, τότε έχεις την ευκαιρία με το ίδιο ποσό που θα έδινες για να τα μεταφέρεις, να πάρεις κάτι καινούργιο.
Τι μετακόμισες; Ηλ.Συσκευές, ρούχα.
Αποφασίσαμε Λοιπόν, να φέρουμε όλες μας τις μικρές ηλ. συσκευές, δηλαδή υπολογιστές, μικρο συσκευές κουζίνας κτλ αλλά και τα πιο πολλά μας ρούχα μαζί με σχετικά πράγματα κρεβατοκάμαρας .
Με ποια εταιρία; Πόσο σου κόστισε;
Λοιπόν, εδώ έχουμε να πούμε 1-2 ωραίες ιστορίες για τους διάφορους μεταφορείς στην Ελλάδα. Επειδή δεν ξέραμε και δεν είχαμε εμπειρία, ψάξαμε στο internet βρήκαμε υπηρεσίες και είχαμε 1-2 προσφορές. Μας έκανε φοβερά αρνητική εντύπωση ή τσαπατσουλιά και το αρκετά γκρίζο πλαίσιο συνεργασίας κάποιων επαγγελματιών (της κακιάς ώρας). Με βασικό κίνητρο τη μη έκδοση απόδειξης σου πρότειναν κάποιες διαδικασίες όπου στο τέλος της ημέρας σε έκαναν να αναρωτιέσαι, καλά θα τα πάρω τα πράγματα μου, μπορώ να τους εμπιστευτώ;
Η συμβουλή μας είναι να πάρετε μια πρόταση από ανθρώπους που θα δώσουν όλα τα προβλεπόμενα χαρτιά και θα έχετε μια εγγύηση για το τι στείλατε και τι παραλάβετε. Όσο πιο κάτω θέλεις να ρίξεις το κόστος και να κάνεις εκπτώσεις στη διαφάνεια της διαδικασίας τόσο μεγαλύτερο ρίσκο βάζεις στη διαδικασία, και πίστεψε με είναι μια τόσο μεγάλη κίνηση η αλλαγή χώρας που δε θες να προσθέτεις ψυχολογικό βάρος σε αυτό το κομμάτι, έχεις ήδη μπροστά σου μια μεγάλη αλλαγή, θες όλα να πάνε όσο το δυνατό πιο καλά και on schedule.
Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την ΚΑΕ International. Αρκετά λογική οικονομική προσφορά, όλα τα τυπικά χαρτιά / εγγυήσεις και προσωπικό που πραγματικά μας βοήθησε και μας συμπεριφέρθηκε με κατανόηση και όχι σαν γουρούνια που τους φορτώνεις το αλεύρι. Μόνο τα καλύτερα έχω να πω.
Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το κόστος :
- Μπορείς να πακετάρεις τα πράγματα μόνος σου, κούτες από το IKEA, bubblewrap και φελιζολ, μαζί με κάποια ρούχα - το πακετάρισμα από τους μεταφορείς είναι extra υπηρεσία. Επίσης, η δημιουργία του packing list δεν είναι τίποτα φοβερό, απλά κρατάς μια λίστα από τον αριθμό της κούτας (προσθέτεις ένα αυτοκόλλητο σε κάθε μια) και μια σύντομη περιγραφή τι περιέχει.
- Αν υπάρχει κάτι το οποίο είναι αρκετά ακριβό και δεν είσαι σίγουρος οτι μπορείς να το πακετάρεις μόνος σου, τότε ζήτα να το κάνουν αυτοί. Πχ εμείς επιλέξαμε την τηλεόραση να την αφήσουμε στην εταιρία και πραγματικά το πακετάρισμα ήτα αρκετά καλό.
- Σε γενικές γραμμές σε χρεώνουν με τον όγκο και όχι με το βάρος. Εμείς είχαμε υπολογίσει μια _παλέτα'. Η αλήθεια είναι δεν τη χρησιμοποιήσαμε όλη θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μερικές κούτες ακόμα. Ο όγκος είναι 1 x 1 x 1, άρα με το standard μέγεθος από τις κούτες μπορείς να υπολογίσεις πόσο θα σου βγει.
- Συνήθως (όπως και στην περίπτωση μας) έρχεται κάποιος αντιπρόσωπος της εταιρίας, του εξηγείς τι πράγματα έχεις σκοπό να μεταφέρεις και σου κάνει μια εκτίμηση για το τελικό ποσό.
- Μπορείς να ζητήσεις να κατεβάσεις εσύ τα πράγματα στην είσοδο, όταν θα έρθουν να τα πάρουν αλλά και να ανεβάσεις μόνος σου όταν θα στα φέρουν. Τα 2 παραπάνω είναι extra υπηρεσίες και το κόστος είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Πχ για να μας ανεβάσουν τα πράγματα όταν θα φτάσουν στο Λουξεμβούργο το κόστος ήταν ίσο όσο με το μισό της μεταφοράς (δηλαδή +400 ή 500 euro) μιας και τα εργατικά και το extra προσωπικό στη χώρα κοστίζει αρκετά (πχ 1-2 άτομα). Άρα σηκώνεις μανίκια και κουβαλάς : ). Αν δεν μπορείς τότε θα πρέπει να πληρωθεί σαν υπηρεσία.
- Η δική μας μετακόμιση (1 παλέτα) κόστισε κοντά στα 1200-1300 euro, μαζί με τα έξοδα που κάναμε να αγοράσουμε υλικά.
- Σε περίπτωση που δεν έχεις βρει το νέο σου σπίτι από πριν (πχ να έχεις έρθει από νωρίς και να έχεις συμφωνήσει) τότε οι πιο πολλές εταιρίες σου προσφέρουν ένα είδος αποθήκευσης στην Ελλάδα ή στη χώρα προορισμού (με το ανάλογο κόστος φυσικά). Το πιο βολικό είναι οτι αν έχεις οικογένεια ή φίλους που θα μπορούσαν να στείλουν τα πράγματα για σένα, τις ημερομηνίες που θα έχεις σπίτι. Αλλιώς τα στέλνεις λίγο πριν φύγεις και περιμένουν σε κάποια αποθήκη. Συνήθως το ταξίδι διαρκεί 1-2 εβδομάδες (εννοώ όλη η διαδικασία), γιατί τα δρομολόγια δεν είναι καθημερινά (μάλλον εβδομαδιαία)
Παραθέτω εικόνα αναμνηστική για να δεις και το πακετάρισμα που έγινε από την εταιρία. Α ναι πρέπει να φωτογραφήσεις τα πράγματα λίγο πριν φύγουν - είναι μέρος της διαδικασίας.