Oppo 5 Find - Review (by @kchristidis) #android #oppo #oppofind

Share on:

Το post αυτό είναι του φίλου μου K.Χρηστίδη ( @kchristidis), για ερωτήσεις ή απορίες αφήστε comment ή θα τον βρείτε στο kchristids@gmail.com

Λίγη ιστορία

Ήταν ακριβώς ένα χρόνο πριν (Χριστούγεννα 2012) που αποφάσισα να εγκαταλείψω το iPhone και το iOS της Apple (το οποίο χρησιμοποιούσα από την εποχή του πρώτου iPhone) και δειλά δειλά να μπω στον κόσμο της Google και του Android. Η αρχή Λοιπόν, έγινε με ένα Samsung Galaxy Nexus, μία επίσημη Google συσκευή δηλαδή, η οποία τότε ήταν ήδη αρκετό χρόνο στην αγορά (είχε ήδη κυκλοφορήσει το LG Nexus 4), αλλά ήταν αρκετά φθηνή και ιδανική για “εισαγωγική” συσκευή. Από τις πρώτες μου στιγμές Λοιπόν, με το Android (έκδοση 4.1 Jelly Bean) εκείνη την εποχή, αν και ψαχνόμουν λιγάκι για να βρω που είναι τι (ερχόμενος από το iOS), δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή πως λείπει κάτι. Το γεγονός πως παρότι χρήστης Macintosh, ήμουν περισσότερο “δεμένος” με τις υπηρεσίες της Google παρά με αυτές της Apple, βοήθησε αρκετά την ομαλή μετάβαση. Μετά ήρθε η χαρά της αποδέσμευσης από το όλο και πιο βαρύ και δυσκοίλιο iTunes και τέλος η συνειδητοποίηση της δύναμης που λέγεται customisation, της δυνατότητας να κάνεις πραγματικά ό,τι θέλεις με τη συσκευή σου και να τη φέρεις στα μέτρα σου.

Το πρόσφατο παρελθόν

Όλα καλά με το Android ως λειτουργικό, αλλά σχετικά γρήγορα η συσκευή άρχισε να δείχνει τα χρόνια της (έχοντας κυκλοφορήσει το 2011 για πρώτη φορά) και η κυκλοφορία της έκδοσης 4.3 Jelly Bean σε συνδυασμό με τις όλο και πιο “απαιτητικές” νέες εκδόσεις των διάφορων εφαρμογών, έκαναν το Galaxy Nexus να ζορίζεται. Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε με την ανακοίνωση της έκδοσης 4.4 KitKat του Android, με την Google να αφήνει εκτός επίσημης αναβάθμισης τη συσκευή (σε αυτό τον τομέα η Apple υπερέχει ξεκάθαρα, υποστηρίζοντας ακόμα ας πούμε το iPhone 4 του 2010) . Είχε έρθει Λοιπόν, η ώρα για μια νέα συσκευή.

Το να ψάχνεις high end συσκευή μέσα σε μια οικονομική κρίση και έχοντας χάσει σημαντικό μέρος του μισθού σου μέσα στο έτος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα όνειρα για μια συσκευή κοντά στα 500 ευρώ γκρεμίστηκαν πολύ γρήγορα από την πραγματικότητα. Αντίο Λοιπόν, Samsung Galaxy S4, αντίο HTC One, αντίο LG G2, αντίο Sony Z1. Άρχισα να κοιτάω πιο χαμηλά (στα 300 ευρώ) και όλα έδειχναν LG Nexus 4 (που με την κυκλοφορία του Nexus 5 είχε πέσει αρκετά). Ήρθε όμως το Black Friday και η είδηση στα διάφορα tech sites και blogs πως η Oppo (η ποιά;), έδινε πλεόν το Find 5 (ποιό;) στην τιμή των 299 ευρώ, στην πόρτα σου μαζί με μια επίσημη θήκη τύπου cover. Λες; Το ίδιο βράδυ πίνοντας σε γνωστό bar των δυτικών προαστίων παρέα με τον javapapo, είπαμε let’s do this και εκεί μπροστά από ένα ποτήρι Jameson, έγινε η παραγγελία. Μετά από λίγες μέρες η συσκευή ήταν σπίτι.

Το τώρα (aka the review)

Ποια είναι η Oppo Λοιπόν, και τι είναι το Find 5; Η Oppo είναι μια κινέζικη εταιρεία η οποία είναι πολύ γνωστή στις τάξεις του high end home cinema για τα πολύ καλά (και πολύ ακριβά) blu-ray/media player της. Το Find 5 είναι το πρώτο κινητό της που κυκλοφόρησε εκτός Ανατολικής Ασίας και το πρώτο κινητό στον κόσμο που είχε Full HD οθόνη. Όλα αυτά τον Φεβρουάριο του 2013. Πάμε τώρα στο ζουμί.

Τι αγόρασα με 299 ευρώ; Ένα κινητό με οθόνη 5 ιντσών, ανάλυσης 1080x1920, τεχνολογίας IPS με πυκνότητα pixels στα 441ppi, προστατευμένη με Gorilla Glass 2. Τη συσκευή οδηγεί ένας Snapdragon S4 Pro της Qualcomm με 4 πυρήνες Krait χρονισμένους στα 1,5 GΗz, μαζί με 2 GB μνήμης RAM και την Adreno 320 GPU επίσης της Qualcomm. Το storage είναι 16 GB, ενώ όσο αφορά τις κάμερες υπάρχουν μία οπίσθια στα 13 MP με διπλό led φλας και μία εμπρόσθια στα 1.9 MP. Όλα αυτά τα τροφοδοτεί μία μη αποσπώμενη μπαταρία των 2500 mAh. Η κατασκευή του κινητού είναι τύπου unibody (όπως στο iPhone ή το HTC One) με σασί από ατσάλι (ναι ναι ατσάλι), γυαλί μπροστά και εξαιρετικής ποιότητας σκληρό ματ πλαστικό πίσω. Το ατσάλινο σασί προσθέτει λίγο βάρος παραπάνω (165γρ.) αλλά παράλληλα κάνει το κινητό αξιοπρόσεκτα στιβαρό.

Από τη στιγμή που έπιασα το κινητό στα χέρια μου, μου έκανε εντύπωση η ποιότητα κατασκευής. Εξαιρετικά υλικά, η μικρή καμπύλη στο πίσω μέρος το κάνει να κάθεται πολύ ωραία στο χέρι. Σε αυτό βοηθάει και η σωστή κατανομή του βάρους σε ολόκληρη τη συσκευή (δε σου δίνει την αίσθηση πως είναι πιο βαρύ στο πάνω ή στο κάτω μέρος του όπως αρκετές συσκευές). Για να καταλάβετε πόσο καλά είναι φτιαγμένο το Oppo Find 5 θα πρέπει να το πιέσετε πολύ δυνατά και πάλι θα δυσκολευτείτε να ακούσετε κάποιο τρίξιμο ή κρακ από τη συσκευή. Μοναδικό παράπονο (ή παραφωνία) όσο αφορά την κατασκευή είναι τα χαμηλής ποιότητας και κάπως δύσκολα στο πάτημα κουμπιά της συσκευής (power και volume) τα οποία είναι και τοποθετημένα ανάποδα σε σχέση με τις περισσότερες συσκευές που κυκλοφορούν, δηλαδή αριστερά το power και δεξιά το volume. Αυτό βέβαια είναι κάτι που συνηθίζεται μέσα σε λίγες ώρες χρήσης. Τα κουμπιά πλοήγησης στο λειτουργικό είναι capacitive και βρίσκονται στο κάτω μέρος της συσκευής.

Το δυνατό χαρτί αυτής της συσκευής είναι αδιαμφισβήτητα η οθόνη της. Πρέπει να τη δεις για να καταλάβεις πόσο καλή είναι. Δε διακρίνεις pixel ακόμα και αν την κοιτάξεις από τα 5 εκατοστά, τα χρώματα είναι ρεαλιστικά, οι γωνίες θέασης πολύ μεγάλες (γκουχου γκουχου Sony), η αντίθεση τόσο μεγάλη ώστε να σου επιτρέπει να βλέπεις τι γίνεται στο κινητό ακόμα και με απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου και γενικότερα η παρακολούθηση video ή ακόμα και η απλή περιήγηση στο internet είναι απόλαυση. Προσθέστε πως η κατασκευή της έχει γίνει με το λεγόμενο zero gap (One Glass Solution το λέει η Oppo) που συνδυάζει οθόνη και touch sensors πάνω στην ίδια στρώση και έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση πως πραγματικά αγγίζεις τα εικονίδια. Πραγματικά χάρμα ειδέσθαι!

Συνεχίζοντας με το hardware θα μιλήσω για ένα ακόμα πολύ δυνατό στοιχείο της συσκευής που για εμένα παίζει πραγματικά πολύ μεγάλο ρόλο αφού ακούω πολύ μουσική από το κινητό μου. Η ποιότητα ήχου που αναπαράγει η συσκευή, ειδικά αν συνδέσεις ένα καλό ζευγάρι ακουστικά, αγγίζει το τέλειο. Με λειτουργίες όπως Dirac HD Sound και Dolby Mobile 3.0 (και τα δύο μπορούν να ενεργοποιηθούν για όλο το σύστημα και όχι μόνο για τις stock εφαρμογές αναπαραγωγής media) μπορείς να φέρεις τον ήχο εκεί ακριβώς που θες αλλά και με τις παραπάνω λειτουργίες απενεργοποιημένες, η πιστότητα αναπαραγωγής είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το ηχείο της συσκευής (το οποίο βρίσκεται χαμηλά στην πλάτη της) είναι πολύ δυνατό αν και παραμορφώνει αρκετά στις πολύ υψηλές εντάσεις οπότε προσωπικά κρατάω το master volume κοντά στο 80%.

Η Oppo διαφημίζει πολύ και την κάμερα του κινητού. Τα 13 mp της σε κάνουν να έχεις υψηλές προσδοκίες, αλλά σε πραγματικές συνθήκες η κάμερα, χωρίς να είναι κακή, δεν είναι τέλεια. Έχοντας δουλέψει και δει τα αποτελέσματα της κάμερας του iPhone 5S (η καλύτερη κάμερα σε κινητό αυτή τη στιγμή) αλλά και του Galaxy S4, οφείλω να ομολογήσω πως αυτή του Find 5 είναι ένα κλικ κάτω. Αυτό όμως ξανάλέω πως δε σημαίνει κακές φωτογραφίες. Υποστηρίζεται HDR (σε φωτογραφίες και video), burst mode και slow motion video (όχι όμως σε ποιότητα HD η συγκεκριμένη λειτουργία). Για τους γνώστες της τεχνολογίας της φωτογραφίας ο αισθητήρας είναι stacked cmos ⅓.06 και το aperture f/2.2. Οι φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού πάντως έχουν αρκετό κόκκο. Το software της κάμερας είναι πολύ εύχρηστο δίνοντας και κάποια βασικά έτοιμα προγράμματα (landscape, portrait κτλ.) και έχοντας δοκιμάσει και 3rd party camera apps θα έλεγα πως αποδίδει πολύ καλύτερα.

Στο επίπεδο του software τώρα, το Find 5 τρέχει την εκδοχή της Oppo για το Android η οποία ονομάζεται ColorOS και η τελευταία της stable έκδοση βασίζεται στο Android 4.2.2 Jelly Bean (αναμένεται update σε 4.3). Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη rom, αρκετά καθαρή όσο αφορά το UI και με πολύ χρήσιμα extras όπως gestures, κλείδωμα με password συγκεκριμένων εφαρμογών, cloud back-up, guest mode, holiday mode, power saving mode κ.α. Έχει βέβαια και τα bugs της, με πιο σημαντικό για εμένα το εξής: Όταν το τηλέφωνο μείνει σε sleep mode για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, το wifi μόλις το κινητό “ξυπνήσει”, φαίνεται να έχει πολύ περιορισμένο bandwidth με αποτέλεσμα να μη μπορείς πχ να χρησιμοποιήσεις streaming υπηρεσίες. Αυτό αντιμετωπίζεται με ένα on/off του wifi toggle οπότε αμέσως λειτουργεί και πάλι άψογα. Τέλος, θα ήθελα και λίγη καλύτερη διαχείριση της RAM αφού με το boot-άρει το λειτουργικό τρώει 1 GB.

Γενικά η ColorOS χτίζεται ακόμα από τους developers της Oppo σε συνεργασία με τους χρήστες με μια αλληλεπίδραση μέσα από τα επίσημα Oppo Forums όπου ο καθένας μπορεί να κάνει report κάποια bugs που ανακαλύπτει ή να ζητά κάποια features που θα ήθελε στην επόμενη έκδοση. Νέες εκδόσεις (beta) βγαίνουν περίπου κάθε μήνα (μέχρι πρόσφατα ήταν κάθε 15 μέρες αλλά αυτό άλλαξε λόγω “αυξημένου φόρτου εργασιών” και συνήθως κάθε 3 beta έρχεται και μία stable έκδοση.

Αν τώρα δε σας καλύπτει η ColorOS σαν λειτουργικό, υπάρχει επίσημη υποστήριξη για πολλές custom roms, μιας και το κινητό έρχεται με ξεκλείδωτο bootloader και χωρίς να χάνετε την εγγύηση σε περίπτωση που εγκαταστήσετε κάποια από αυτές! Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες όπως η CyanogenMod, η AOKP και η OmniROM. Την τελευταία τη δοκίμασα προσωπικά και τη βρήκα εξαιρετική και ταχύτατη, αν και σε επίπεδο nightly ακόμα με κάποια μικρά bugs. Βασίζεται στο Android 4.4.2 KitKat το οποίο είναι πραγματικά πολύ πιο ελαφρύ από το Jelly Bean και κάνει πολύ καλή διαχείριση των resources. Γενικότερα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη και δραστήρια κοινότητα πίσω από την Oppo, είτε αυτή εκφράζεται μέσα από τα επίσημα oppo forums είτε μέσα από άλλα όπως το xda developers. Ειδική μνεία στην επίσημη Ελληνική κοινότητα χρηστών και σε αυτό το blog όπου μπορείτε να βρείτε κάποιους πολύ χρήσιμους οδηγούς περί flash, unbrick κτλ.

Εν κατακλείδι

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη αγορά, την οποία θεωρώ εξαιρετικό value στα 299 ευρώ. Ίσως λείπει το 4G για κάποιους ή η απουσία κάρτας SD για κάποιους άλλους (να σημειώσω εδώ πως το partitioning της συσκευής είναι 2 GB system + 10 GB user space με τα υπόλοιπα 4 GB να καταλαμβάνονται από την rom - μπορείς πάντως να μεταφέρεις apps στο user space). Θέματα όπως η μή αποσπώμενη μπαταρία ή η απουσία ραδιοφώνου FM τα θεωρώ πολύ δευτερεύοντα προσωπικά. Το Find 5 είναι μια όμορφη συσκευή με κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Είναι πολύ γρήγορο για τις καθημερινές εργασίες και δεν πρόκειται να προβληματίσει με τις επιδόσεις του σε κανένα επίπεδο. Σε αυτό τον ένα μήνα χρήσης δε μου έχει κολλήσει ποτέ και ανταποκρίνεται άμεσα σε οτιδήποτε του ζητήσω, από την απλή κλήση μέχρι απαιτητικά games. Η μπαταρία του διαρκεί άνετα μια μέρα με έντονη χρήση (18 ώρες) ενώ στα πολύ θετικά είναι και η ακαριαία μετάβαση από 2G σε 3G καθώς και το απίστευτα γρήγορο κλείδωμα του GPS. Η κάμερα του αποδίδει πάνω από το μέσο όρο και φωτογραφίζει πολύ γρήγορα ώστε να μη χάσεις τη στιγμή. Τέλος, ό,τι και αν γράψω για το πόσο καλή είναι αυτή η οθόνη θα είναι λίγο.

Το Oppo Find 5 το αγόρασα από το oppostyle.com το οποίο είναι το επίσημο διαδικτυακό κατάστημα της Oppo στην Ευρώπη και βρίσκεται στην Αγγλία. Το τηλέφωνο μου ήρθε με DHL αεροπορικά δίχως έξοδα αποστολής την 3η εργάσιμη από τη μέρα της παραγγελίας. Καλύπτεται από εγγύηση 2 χρόνων και για ό,τι συμβεί θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την Oppo Style (η οποία υπόσχεται να σου απαντήσει εντός 24ωρου). Στη συσκευασία περιλαμβάνονταν φορτιστής, καλώδιο micro usb, καλής ποιότητας ακουστικά και 2 NFC Tags.

Κ.Χρηστίδης