Δίσκος SSD, η πιο συμφέρουσα και έξυπνη κίνηση ανάβαθμισης του υπολογιστή σου γι_ αυτές τις γιορτές
Σίγουρα οι uber geek αναγνώστες του blog δε θα περιμένουν από μένα, πόσο μάλλον, τώρα να διαβάσουν περί αναβάθμισης των κλασικών μας δίσκων σε αυτούς της οικογένειας SSD, στα μηχανήματα μας.
Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα Χριστούγεννα που έχω λίγο παραπάνω χρόνο, (φέτος θα έχω αρκετό η αλήθεια είναι) δίνω συμβουλές σε φίλους και γνωστούς, φτιάχνω μηχανήματα και άλλα πολλά. Ναι, Λοιπόν, ενώ εγώ ο ίδιος έχω σταματήσει να ασχολούμαι με αστεία όπως τα format, το να σε κόβει η μέση με το να κατσαβιδώνεις στο πάτωμα το κάθε παλιο-pc, για φίλους και γνωστούς ακόμα το κάνω, μου αρέσει να βοηθάω έτσι και αλλιώς.
Η μεγάλη συμβουλή για τη νέα χρόνια ή αυτές τις γιορτές είναι ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ στην αγορά SSD δίσκου. Απλά και κατανοητά. Πάνε σχεδόν 10 μήνες που έκανα την κίνηση να προσθέσω έναν SSD ( OCZ Vertex 3) στο σχετικά παλιό MacBookPro (2009) και μπορώ να δηλώσω μετά από αρκετή χρήση (το μηχάνημα το έχω αποκλειστικά στο γραφείο) οτι ήταν τα πιο well spent λεφτά που έχω δώσει για αναβάθμιση. Κάθε euro που έδωσα το παίρνω πίσω κάθε πρωί όταν ανάβω τον υπολογιστή όταν δουλεύω με πολλά προγράμματα όταν πραγματικά το μηχάνημα είναι σαν καινούργιο.
Θα παραθέσω μερικές προσωπικές συμβουλές για μια σχετική αγορά:
- Έχει νόημα να αντικαταστήσεις τον συμβατικό σου δίσκο με κάποιον SSD αν το μηχάνημα σου έχει τουλάχιστον SATA 2 controller. Μηχανήματα από το 2009 και μετά θα είναι λογικά με αντίστοιχη τεχνολογία. Αν έχεις mac μπορείς να δείς το System Information αν έχεις PC μπορείς να δεις τα System properties.
- Το κόστος πραγματικά είναι μικρό, αν σκεφτείς οτι ένα πολύ καλός SATA3 SSD στα 120 GB (όπως ο Vertex3 που είχα αγοράσει για τη διπλάσια τιμή πριν 10 μηνες) πάει σχεδόν 100 euro μπορείς να καταλάβεις οτι δε θα ξεπαραδιαστείς, ειδικά όταν δεις πόσο αξίζουν σε performance αυτά τα 100 euro!
- Είμαι γενικά της άποψης οτι άν έχεις παλιό και πιο αργό controller στο μηχάνημα σου, μη διστάσεις να πάρεις έναν δίσκο που υποστηρίζει πιο γρήγορο interface. π.χ το laptop μου είναι SATA2 αλλά αγόρασα έναν SATA3 δίσκο. Ο λόγος ήταν οτι ήθελα να πάρω ένα μοντέλο πιο καινούργιο σε θέμα κατασκευής, ωριμότητας του firmware που είναι αρκετά σημαντικό ακόμα και γενικότερα ωριμότητας προιόντος. Ζούμε στα πρώτα χρόνια του μεγάλου αdoption των SSD στα μηχανήματα μας και σε γενικές γραμμές κάθε νέο μοντέλο έρχεται να προσθέσει σε αξιοπιστία και ταχύτητα - ακόμα και αν είναι μοντέλο από την ίδια εταιρία.
- Σε οτι έχει να κάνει με τις μάρκες, οι αρκετά geek μπορεί να ξεκινήσουν τεράστιες συζητήσεις για το αν το Α μοντέλο από τη χ εταιρία βγάζει μερικά άλογα παραπάνω σε μια υποτιθέμενη κατάσταση με μεταφορά δεδομένων. Η αλήθεια είναι οτι τον σχετικά λιγότερο απαιτητικό κόσμο αλλά και πολλούς επαγγελματίες δε θα πρέπει να τους απασχολεί τόσο. δε λέω, όσο πιο πολλά ξέρεις τόσο καλύτερη η επιλογή, αλλά είναι οι διαφορές σχετικά μικρές. Δεν είμαι ειδικός ούτε τα παίρνω από κάποια εταιρία, το δικό μου research δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μάρκες όπως OCZ, Intel, Samsung χωρις αυτό να σημαίνει οτι όσες δεν έγραψα είναι για τα μπάζα :) (για να προλάβω flame war).
- Το DVD σε γενικές γραμμές έχει πεθάνει. Εδώ και 10 μήνες το laptop μου δεν έχει DVD αντίθετα επέλεξα στη θέση του συμβατικού δίσκου να βάλω τον SSD και στη θέση του DVD player να βάλω τον συμβατικό δίσκο με μια ειδική θήκη (δες Optibay πχ). Άρα απολαμβάνω τα καλά και των 2 κόσμων. Τρέχω γρήγορα το λειτουργικό και τα hot προγράμματά μου από τον SSD και έχω και τα πιο πολλά giga του συμβατικού δίσκου στην άλλη μεριά για backuop και storage. Μάλιστα έχω αποφασίσει να κάνω ακριβώς το ίδιο στο νεότερο μου mac (imac2011) στο σπίτι, και να βγάλω και από εδώ το DVD. Εδώ και χρόνια έχω ένα εξωτερικό (άσε που δεν κοστίζει και τίποτα) μια στο τόσο που θέλω να γράψω κάτι .δηλαδή κανένα cd για το αμάξι :P.
Καλές αναβαθμίσεις, το ξανάγράφω για τα λεφτά που θα δώσετε τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο καλά και εμφανή απο το να βάλετε έναν λίγο γρήγορο επεξεργαστή (αλήθεια).