Γιατί όχι η Ελλάδα; (Επενδύσεις στην πληροφορική)
Θα ήθελα να καταγράψω τη σκέψη μου και εδώ, ίσως να κάνω και άλλους να σκεφτούν ή κατά τύχη, τα γραφόμενα μου τα διαβάσει κάποιος φωστήρας της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Τον τελευταίο καιρό (πάλι) δέχομαι τουλάχιστον μια πρόταση ή ερώτηση για το αν θα με ενδιέφερε μια δουλειά στο εξωτερικό. Δεν έχω παράπονο o χώρος της πληροφορικής γενικά φαίνεται να αντέχει την κρίση και ιδιαίτερα το software development (ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται σε μένα για την ώρα). Οι προτάσεις δεν είναι από αγορές που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια ψάρευαν developers και IT επιστήμονες βλέπε Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο για να περιορίσω λίγο τα παραδείγματα μου στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Οι νέες προτάσεις τελευταία είναι από χώρες που είναι κοντά στα Ελληνικά πλαίσια ή δεν τις είχες ακούσει ποτέ. Τσεχία, Μάλτα, Ιρλανδία, Πορτογαλία. δε θα ξεχάσω πριν 5 χρόνια όταν συζητουσα με ανθρώπους της Sun Microsystems για την κίνηση τους να επενδύσουν στην Τσεχία. Χαμηλή φορολογία έλεγαν, σχετικά σταθερή οικονομία (under development την θεωρούσαν) και καλό εργατικό δυναμικό.
Αναρωτιόμουν το 2007, αναρωτιέμαι και τώρα.Γιατί όχι η χώρα μου, πάντα πίστευα οτι έχουμε άξιους επαγγελματίες στην πληροφορική. Μπορεί τα πανεπιστήμια να έχουν κατά την ταπεινή μου άποψη λίγο αποσυνδεθεί απο την πραγματική αγορά εργασίας και αυτό φαίνεται και ακαδημαικά αλλά και πάλι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα.
Πάντα θεωρούσα οτι μια υγιής και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ιδιωτική αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα (και όχι ένα μικρό λομπυ 10 εταιριών που θα κάνουμε όλοι τη γύρα μας δυστυχώς ή ευτυχώς)- θα μπορούσε να ξυπνήσει τους κοιμισμένους είτε από την ανάγκη είτε τη γενικότερη ελληνική σκέψη Έλληνες φοιτητές που γέμιζαν τις σχολές πληροφορικής με όνειρο μια θεσούλα στο δημόσιο, μια θέση σε μια τάξη για να διδάξουν excel, word άντε και λίγο ψευτο κώδικα. Ίσως η κατάσταση είναι κάτι σαν mutex. Μικρή αγορά, λίγες ευκαιρίες, στρεβλή εικόνα ανάπτυξης και ακαδημαϊκής κατεύθυνσης, δημιουργία μέτριας φιλοδοξίας αποφοίτων.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί Ελληνικό κράτος δεν κάνεις κάτι; Γιατί η πληροφορική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός ανάπτυξης, έχουμε ικανό ανθρώπινο δυναμικό αυτό το πιστεύω αρκετά, γιατί να μη δοθούν οι ευκαιρίες και να μην υπάρξει ένα περιβάλλον έτσι ώστε να επενδύσουν και ξένα κεφάλαια πάνω στο ανθρώπινο δυναμικό αυτό. Τι παραπάνω έχει η Μάλτα, η Τσεχία ή η Πορτογαλία. Ένας από τους καλύτερους μου φίλος σπεύδει να παραθέσει μια απάντηση .στην προηγούμενη ερώτηση. Αυτό εδώ ίσως;
Συνεχίζω να αναρωτιέμαι γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να θεσπίσει flat φορολογία για επενδύσεις στον χώρος της πληροφορικής, γιατί ακόμα δεν έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες για την επιχειρηματικότητα στο χώρο. Βαρέθηκα να ακούω τον κάθε πολιτικάντη να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες, θέλει χρόνο, δεν μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα, πρέπει να το συζητήσουμε, πρέπει να το δούμε!
Γιατί δεν υπάρχει ένας άνθρωπος επιτέλους να πράξει; Μήπως γιατί δεν θέλουμε να αλλάξουμε; Μήπως γιατί ο μόνος λόγος που φωνάζουμε όταν θα θίξουν κάποιοι τα δικαιώματα μας και τα κεκτημένα μας. Μήπως γιατί ζούμε με φαντάσματα των κακών ξένων και της προστασίας της ελληνικής ανωτερότητας .που είναι κυρίες και κύριοι, ένα κράτος χρεωμένο βλέπω, με στρεβλώσεις και τεράστια άρνηση για αλλαγή!
Δεν ανήκω σε κανένα σύνδεσμο, σε καμία επιτροπή σε καμια εργασιακή κάστα (ναι υπάρχουν και τέτοιες στον μικρό χώρο της πληροφορικής), αλλά τουλάχιστον θέλω να το φωνάξω. Κάντε κάτι!