the linux desktop μέσα από τα μάτια του OSX
Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το post του Miguel De Icaza (μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες στην ανάπτυξη του Linux, ιδιαίτερα στον χώρο του Gnome, μετά στο mono) ο οποίος εξηγεί κάτι που μάλλον αρκετοί προγραμματιστές εδώ και χρόνια είχαμε καταλάβει.
Προγραμματιστές από διαφορετικά background και με διαφορετική στόχευση, βλέπουν οτι η μάχη του Desktop στο linux είτε έχει ήδη χαθεί είτε μάλλον πάει τόσο αργά που δεν έχει νόημα να την ακολουθείς και τόσο.
Πέρα από τα θερμά σχόλια που όσοι διαβάζουν αυτό το blog θα ξέρουν ή μπορεί να έχουν νευριάσει, υπέρ της Apple, συνεχίζω να δηλώνω και να εννοώ όσα γράφω. Το OSX είναι το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο λειτουργικό που έχω δουλέψει, έχει γίνει δε, αναπόσπαστο κομμάτι και της δουλειάς μου μιας και τα τελευταία 5 χρόνια με συνοδεύει και στο γραφείο.
Ο Icaza σε κάποιες προτάσεις του γράφει ουσιαστικά έναν απο τους λόγους που κάνει εμένα (εικάζω και πολλούς άλλους) να μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το OSX. Είναι απλό it just works, από τον pdf viewer μέχρι τον ήχο και το video, χωρίς το φόβο οτι θα σπάσει κάτι. Ναι θα δεχθώ τις έντονες επικρίσεις linux χρηστών που θα πουν, εμένα δε σπάει το distro μου ο άλλος θα πει εμένα με αυτό το configuration δε χαλάει αλλά επειδή είμαστε τεχνικοί ξέρουμε more or less πότε το λειτουργικό μας είναι έτοιμο να σπάσει. Λίγο πριν ή λίγο μετά μια αναβάθμιση, software ή hardware. Όπως και να έχει δεν είναι ο σκοπός μου να ξεκινήσω ένα τεχνικό flameware για την ωριμότητα του linux σαν all in one εργαλείο σε σχέση με το OSX.
Απλά βρήκα την απάντηση του, αρκετά γενναία και τίμια να παραδεχτεί τα προβλήματα στον χώρο του linux και πως αυτά δεν αφήνουν για την ώρα το linuχ να πιάσει σε ωριμότητα το OSX ή τουλάχιστον να το πολεμήσει καλύτερα μιας και κάποιοι θα γκρινιάξουν (και θα έχουν δίκιο για την κλειστή ή ελεγχόμενη hardware πλατφόρμα). Θυμάμαι οτι ένιωθα σαν και αυτόν πριν χρόνια ως χρήστης Windows, ναι μεν είχα ένα λειτουργικό που γενικά θα έπαιζε ο ήχος και το code (σε γενικές γραμμές) αλλά ήταν τόσο λειψό όταν ήθελες να γράψεις κώδικα - στη δική μου περίπτωση συστήματα βασισμένα σε Java.
Να τονίσω εδώ (ή μάλλον, να προλάβω κανένα linux taliban) οτι η άποψη μου για desktop OS δεν ακουμπάει τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες και εξέλιξη του linux σε άλλους τομείς (server side, embended κτλ).
Διαβάστε επίσης και το άρθρο του Wired που μάλλον, ξεκίνησε όλη αυτή τη συζήτηση!