Δώρισε λίγο από την υπολογιστική σου ισχύ, για καλό σκοπό - ΒΟΙΝC project
Είμαι σίγουρος αρκετοί από εσάς έχετε ακούσει παλιότερα για προσπάθειες όπως το SETI@Home ή το Folding@Home. Ερευνητικά project τα οποία ζητούσαν να τους δωρίσεις λίγο από την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή σου όταν αυτό δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο (πχ όταν έτρεχε το screensaver), να επεξεργαστούν μικρό μέρος από τον τεράστιο όγκο δεδομένων που είχαν προς ανάλυση και τέλος να πάρουν πίσω το αποτέλεσμα. Το λέμε και αλλιώς κατανεμημένη παράλληλη επεξεργασία πληροφοριών. ( Distributed computing)
Πολλοί τομείς της επιστήμης όπως βιολογία, ιατρική και άλλοι, στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν τα όρια και φυσικά με την βοήθεια της τεχνολογίας προσπαθούν να μελετήσουν φαινόμενα τα οποία όμως περιλαμβάνουν ανάλυση και μελέτη τεράστιων όγκων δεδομένων. Μέσα σε αυτό τον χαμό πληροφορίας, ίσως υπάρχει μια ένδειξη που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να στοχεύσουν τη δουλειά τους στη σωστή κατεύθυνση. Παραδείγματος χάρη στο Folding@ Home οι υπολογιστές μας έκαναν εκατομμύρια υπολογισμούς για να βρουν έστω και μια σωστή συνδεσμολογία ουσιών/πρωτεϊνών που αργότερα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ερεύνα και παρασκευή νέωνg φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου αλλά και άλλων ασθενειών.
Πριν μερικές μέρες σε ένα άρθρο του wired είχε αναφορές στο Clean Energy Project, το οποίο προσπαθεί να βρει μόρια και ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή νέων υλικών για φωτοβολταϊκά panel ή μεμβράνες για fuel cell σε αμάξια του μέλλοντος. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα από εταιρίες σαν την IBM και το πανεπιστήμιο του Harvard.Μέρος της παραπάνω προσπάθειας είναι φυσικά και η ανάλυση δεδομένων (αρκετών) όπου και οι ερευνητές ζητάνε τη βοήθεια μας - με το να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας ένα μικρο λογισμικό που θα τρέχει σαν screesaver και θα κάνει υπολογισμούς όταν δεν κάνουμε εμείς κάτι.
Μέσα από τα παραπάνω link βρήκα το BOINC και το world community project ουσιαστικά μια προσπάθεια που ενώνει όλα τα παραπάνω και σου δίνει τη δυνατότητα να δωρίσεις την υπολογιστική σου ισχύ εκεί που θέλεις όποτε θέλεις και με τον τρόπο που θες.
Τι είναι το BOINC; Είναι μια μικρή εφαρμογή που υλοποίησαν στο πανεπιστήμιο του Berkley που υπόσχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία για όσους θέλουν να δίνουν λίγο από τον χρόνο στον υπολογιστή τους. Αντί Λοιπόν, να κατεβάζεις τον εκάστοτε client για το κάθε συγκεκριμένο project που θες να γίνεις δωρητής cpu- έχεις το BOINC το οποίο συνεργάζεται με τα πιο πολλά ερευνητικά project. Μπορείς να ορίσεις εσύ σε πια από αυτά θα συμμετέχεις και το boinc αναλαμβάνει να πάρει για το καθένα τα πακέτα δεδομένων, να τρέξει την λογική που θέλει το καθένα και φυσικά να στείλει πίσω τα αποτελέσματα. Υπάρχει για windows, linux και mac!
Μόλις το κατεβάσεις θα σε ρωτήσει σε ποιο από τα διαθέσιμα ερευνητικά project θες να συμμετέχεις ( περιλαμβάνει και το folding, και το SETI και πολλά άλλα). Εγώ μετά την ανάγνωση του άρθρου από το wired επέλεξα να δημιουργήσω έναν λογαριασμό στο World Community Grid, κάτι σαν μια online κοινότητα απο χρήστες μαζί με ένα πακέτο απο ερευνητικά project. Κατα τη διάρκεια της εγγραφής μπορείς να ορίσεις σε ποια απο τα project θες να συμμετάσχεις. Επέλεξα το clean energy project και την έρευνα για την Leishmaniasis αλλά και έρευνες κατά του καρκίνου.
Έτσι Λοιπόν, μετά την εγγραφή, ξεκίνησα το boinc και με ρώτησε σε ποια προσπάθεια θέλω να γραφτώ - επέλεξα word community Grid, έδωσα το username / password που δήλωσα κατά την εγγραφή πάνω και αμέσως το πρόγραμμα κατάλαβε (αφού ενημερώθηκε από το site) σε ποια project θα είμαι μέλος και κατέβασε δουλειά γι'αυτά.
Έχω εγκαταστήσει το BOINC σε όλα μου τα mac και ανάλογα με το τι δουλειά κάνει το καθένα έχω κάνει και τις ανάλογες ρυθμίσεις να δουλεύουν λιγότερο ή περισσότερο.
_Νομίζω οτι τέτοιες προσπάθειες αξίζουν την προσοχή μας και μερικοί cpu cycles δεν έβλαψαν κανένα.
Επίσης για όσους διαβάζουν το blog και είναι εκπαιδευτικοί, αξίζει να μιλήσετε στα παιδιά για τέτοιες προσπάθειες αλλά και να εγκαταστήσετε σε σχολικά/πανεπιστημιακά εργαστήρια το συγκεκριμένο πρόγραμμα έτσι ώστε στον νεκρό τους χρόνο τόσα μηχανήματα να δίνουν κάτι πίσω στην ερευνητική κοινότητα - από το να ζωγραφίζουν την κινούμενη εικόνα των windows μέχρι οι μαθητές να μπουν ξανά για μάθημα!
keep contributing οι ομορφιές της κατανεμημένης επεξεργασίας :)