αγορά σπιτιού .συμβουλές και ιδέες Part 5 (αγορές, μερεμέτια και πρώτα βήματα.
Αγορές
Γενικά θα πρέπει να αγοράσεις αρκετά πράγματα πόσο μάλλον, όταν είσαι εργένης είτε ζούσες σε μικρότερο σπίτι είτε στο ενοίκιο. Σίγουρα έχεις κάποια πράγματα που θα πάρεις μαζί σου αλλά μερικά άλλα αναγκαστικά θα σου μείνουν. Πχ όταν έχεις πάρει διαμέρισμα με εντοιχισμένη κουζίνα και έχεις από το προηγούμενο σπίτι ηλεκτρικά μη - εντοιχισμένα τότε αναγκαστικά θα πρέπει να μπεις σε έξοδα. Θα παραθέσω λίστα με πράγματα τα οποία θα χρειαστεί να μπεις στη διαδικασία να αγοράσεις καθώς και με σχόλια απο μαγαζιά που επισκέφθηκα (ή τι προτείνω).
-
Ηλεκτρικά:
-
Που; Να προσπαθήσεις να αγοράσεις τα ηλεκτρικά σου από μαγαζί με καλές τιμές (φυσικά φυσικά) και μεγάλη ποικιλία σε μάρκες - να μην σου πασάρουν δηλαδή από τις 2 διαθέσιμες τη μία. Ας είναι 4 οι επιλογές σου. Όσο πιο μεγάλος αριθμός επιλογών τόσο καλύτερο εύρος τιμών θα καλύψεις και θα μπορείς να ελιχτείς στο budget σου. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το service και τη διαθεσιμότητα προϊόντων + τιμών του Media Markt (υποκατάστημα Ρέντη- εξαιρετικό service και χίλια μπράβο στους πωλητές - γιατί μέχρι και μίση ώρα πριν κλείσει το κατάστημα πωλητής επαγγελματίας ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει και αν εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά σε αγορές- χωρίς να βαρεθεί. Κανένα πρόβλημα με παραδόσεις και γενικά ένδειξη after sales support με τηλέφωνο μετά τις αγορές και σύντομο survey για το αν όλα πήγαν καλά).
-
Κουζίνα εντοιχισμένη. Πρόσεξε μπορείς να αγοράσεις συσκευές ανάλογα με τα οικονομικά σου - άρα τα λεφτά είναι το μεγάλο κριτήριο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κουζίνες αυτή την εποχή να ξέρεις υπάρχουν 2 mode -εντοιχισμένες φούρνος-εστία ουσιαστικά 1 και εντοιχισμένες φούρνος- εστία ανεξάρτητα. Στο πρώτο mode πρέπει αν πάρεις για συγκεκριμένο φούρνο μόνο τη συγκεκριμένη compatible εστία ενώ στο δεύτερο mode μπορείς να πάρεις έναν φούρνο Neff ή Pit'sos και μια εστία της Bosch! Φυσικά, η δεύτερη επιλογή είναι και πιο ακριβή - αλλά σου δίνει για το μέλλον ευελιξία ακόμα και στο σενάριο να αλλάξεις τη μορφή της κουζίνας σου - και να βάλεις τον φούρνο πάνω και την εστία κάπου αλλού! Η κουζίνα είναι ένα ηλεκτρικό που μένει και IMHO αξίζει να επενδύσεις σε κάτι καλό! Δυστυχώς, ή ευτυχώς οι Γερμανοί δίνουν την καλύτερη ποιότητα σε αυτά. Καλό είναι βέβαια να δεις αρκετές μάρκες και να τις περιεργαστείς. Επίσης, να προσέξεις τα αυτόματα συστήματα καθαρισμού. Το σύστημα της πυρόλυσης που κάποτε ήταν της μόδας θεωρείται πια ξεπερασμένο και όχι τόσο αποδοτικό. Νέοι τρόποι έχουν δημιουργηθεί που δεν καταπονούν τόσο τα μέταλλα της συσκευής. Συγκεκριμένα σύστημα καθαρισμού με ατμό (γεμίζει η κάτω γάστρα με λίγο νερό) και με τη θερμοκρασία η κουζίνα - καθαρίζει σε σημεία που δεν μπορείς να βάλεις σφουγγάρι. Ρώτα, δες και φυσικά δες το πορτοφόλι σου πόσο μακριά πάει. Προσωπική επιλογή Neff για μένα (αν σε βοηθάει).
-
Ψυγείο: Δεν έχω να πω πολλά, κοιτάς α) ποιότητα κατασκευής β)ενεργειακό level πχ A ή A+ γ)επίπεδα θορύβου, δ) διαστάσεις για να σε παίρνει σωστά στο σπίτι ε) χώροι μέσα στο ψυγείο να είναι πρακτικό. Επέλεξα ένα Sharp (αν αυτό βοηθάει)
-
Πλυντήριο πιάτων: κοιτάς α) ποιότητα κατασκευής β)ενεργειακό level πχ A ή A+ γ) πόσα προγράμματα έχει. H αλήθεια είναι οτι το αγόρασα σε δεύτερο χρόνο αφού έχασα 3 εβδομάδες να παρακαλάω τον κάθε τυχάρπαστο κουζίνα να μου κλείσει ένα ντουλάπι epic fail.
-
Πλυντήριο (το εργένικο μου τα είχε παίξει) οπότε αγόρασα κανονικό. κοιτάς α) ποιότητα κατασκευής β)ενεργειακό level πχ A ή A+ γ) πόσα προγράμματα έχει.δ) ΧΩΡΑ κατασκευής.
-
Έπιπλα: Όπως έγραψα και πιο πριν σίγουρα κάτι θα έχεις να φέρεις από το προηγούμενο σπίτι σου. Τα έπιπλα είναι ένα μεγάλο θέμα και έχει να κάνει με το γούστο και τα θέλω του καθένα. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να πεις εκτός από τα κλασικά - ποιότητα, τιμή και χώροι. Αν έχεις κάποιον φίλο ή φίλη σχετικό με το θέμα (σχεδιαστές εσωτερικών χώρων) τότε σίγουρα να ζητήσεις τη συμβουλή του. Αν είσαι μόνος/η (όπως εγώ) ή νέο ζευγάρι με παιδί τότε καλό θα ήταν να σκεφτείς μια μέση λύση με όχι πανάκριβα έπιπλα. Έτσι μπορείς να βγάλεις τον πρώτο καιρό με πράγματα όμορφα και καινούργια αλλά η τιμή τους να σου δίνει την ευελιξία όταν α) παντρευτείς ή β) μεγαλώσουν τα παιδιά σου να πας σε κάτι πιο καλό. Επέλεξα να την Sato για όσα πράγματα δεν είχα και ήταν μια από τις πιο value for money αγορές που έκανα. Ωραία είναι(σίγουρα όχι σαν την ποιότητα άλλων) αλλά και να τα αλλάξω σε 2-3 χρόνια δε θα πειράξει ούτε θα πω οτι πέταξα τα λεφτά μου. Οι καλοκαιρινοί μήνες με τις αντίστοιχες προσφορές μου έδωσαν ακόμα μια βοήθεια μιας και για τα ίδια έπιπλα έσωσα τουλάχιστον 1000-1500 euro
-
Κουρτίνες (και τα ρέστα): Ουφ αυτό είναι ένα δύσκολο task και μάλιστα όπως θα ανακαλύψεις έχει και μεγάλο κόστος. Πρέπει να το κάνεις oursource στην α) γυναίκα σου (αν έχεις) β) μητέρα σου ή γενικά μια γυναίκα στο γνωστό σου κύκλο έτσι ώστε ανάλογα με το budget που έχεις να σου διαλέξει τα σωστά κουρτινόξυλα (αν και ολα είναι μεταλλικά πια), τα σωστά υφάσματα και φυσικά να πάρει τις σωστές διαστάσεις. Πρόσεξε όταν παίρνεις τα μέτρα για κουρτίνες - τοίχους και γωνίες που θα βάλεις air-condition να το προϋπολογίσεις να το κάνεις είτε πιο μικρό είτε πιο μεγάλο.
-
Φωτιστικά : Εδώ μπορείς να βάλεις του γούστο σου να σε οδηγήσει. Τιμές και ποιότητες υπάρχουν σε διάφορα μαγαζιά. Καλό είναι να κάνεις μια γύρα και να επιλέξεις από μαγαζί με μεγάλη ποικιλία. Αν είναι να δώσεις λεφτά μη διστάσεις να βάλεις σε όλα τα φωτιστικά λάμπες ή spot χαμηλή κατανάλωσης. (+50 ή 70 euro)
-
Συναγερμός: Εδώ μιλάμε οτι ο καθένας μπορεί να σου πει οτι θέλει σε θέμα τιμής. Η ουσία είναι οτι λίγο πολύ όλοι βάζουν τα ίδια πράγματα και απλά σε χρεώνουν διαφορετικά. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τον επαγγελματία που ήρθε σε μένα + μου έκανε την ίδια υλικοτεχνική πρόταση 200 euro πιο χαμηλά από τον τεχνίτη που είχε δουλέψει στην πολυκατοικία για άλλα διαμερίσματα. Να ξέρεις οτι συνήθως όταν σου λένε οτι σου βάζουν κέντρο 8άρι (είναι οι ζώνες που θα καλύπτει) το κέντρο είναι 4άρι και με ειδικό upgrade το ανεβάζουν. Πολλοί είναι λίγο απατεώνες και στο χρεώνουν πιο πάνω - άλλοι είναι ειλικρινής. Ρώτησε το πάντως και αν μπορείς ψάρεψε απαντήσεις!
-
Air Condition: Δεν τα μπορώ, τα σιχαίνομαι αλλά πρέπει να βάλεις κάποια σώματα. Εγκατέστησα οτι πιο λίγο μπορούσα αν σκεφτείς οτι έφερα και ένα άλλο που είχα στο προηγούμενο σπίτι. Προτίμησε μοντέλο με τεχνολογία Inverter (ιδιαίτερα αν τα χρησιμοποιείς αρκετά) - έχουν εξαιρετική απόδοση και πολύ μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα συμβατικά. Επίσης, δώσε λίγο προσοχή στον μάστορα που θα στα εγκαταστήσεις - να τρυπήσει το διαμέρισμα σε σωστό μέρος, μην σου τρυπήσει τοίχο με δοκάρι, να μην αφήσει μερεμέτι στη μέση - σπασμένες γωνίες, να μονώσει καλά την εγκατάσταση και φυσικά να στοκ-άρει τις τρύπες που θα αφήσει πίσω. Να προσπαθήσεις να βάλεις τα A/C ιδιαίτερα αν είναι μεγάλα - κοντά σε πρίζες - υψηλού φορτίου. Σε όλα τα νέα σπίτια υπάρχουν κάποιες πρίζες που είναι για να πάρουν πάνω A/C, κουζίνα και ψυγείο. Σε πολλά σπίτια είναι λίγο πιο ψηλά από τις άλλες.
-
Τέντες: Άλλο μεγάλο έξοδο. Θα πρέπει να προσέξεις αν είσαι σε διαμέρισμα να βάλεις τα ίδια χρώματα με τους υπόλοιπους. Τώρα πια ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν όλοι είναι με βραχίονες και όχι το σύστημα με τα ροδάκια που μπορεί να είχες παλιά στο πατρικό σου. Οι βραχίονες να είναι εσωτερικοί και όχι εξωτερικοί. Επίσης, προτίμησα να μην βάλω ηλεκτρικό σύστημα (το βρήκα ανώφελο) δεν πειράζει δε θα σου πέσει.ο ποπός γυρίζεις λίγο το μηχανισμό - άσε που δε χαλάνε και τόσο εύκολο σε αντίθεση με τους ηλεκτρικούς. Να θυμάσαι οτι οι βραχίονες ειδικά τον χειμώνα θέλουν προσοχή - δε θα πρέπει να τούς αφήνεις τσιτωμένους γιατί με αρκετό αέρα ( σε υπερβολική φάση) μπορεί να χαλάσουν ή σπάσουν).
Σε γενικές γραμμές αυτά - όχι οτι είναι όλα αλλά είναι κάποια πράγματα που θα πρέπει σκεφτείς να αγοράσεις ή να τα αντικαταστήσεις. Υπάρχει και μια λίστα με πιο μικρά που ξεκινάνε απο πιατικά μέχρι μικρά πράγματα δεξιά και αριστερά - αλλά αυτά είναι σχετικά με τον καθένα.
Προϋπολογισμός: Μπορώ να σου πω πολύ χονδρικά οτι από τη στιγμή που θα αγοράσεις το σπίτι και θα μπεις στην διαδικασία να πάρεις τα παραπάνω (η και ακόμα πιο πολλά) θα πρέπει να προϋπολογίσεις στο budget σου ένα 5-7% extra του ολικού ποσού που έδωσες για να εξοπλίζεις το σπίτι. Φυσικά, αυτό μπορεί να πέσει λίγο ή να ανέβει μέχρι και το 10% ανάλογα με τις επιλογές σου αλλά το 5 είναι ένα ρεαλιστικό ποσό. Αν το σπίτι σου κόστισε 200.000 euro τότε σίγουρα θες άλλα 10.000 για να το εξοπλίσεις με μέρος των παραπάνω - για αρχή.
Συμβουλές πριν το τέλος :)
- Οι δουλειές και τα έξοδα του νέου σπιτιού είναι πολλές και δεν τελειώνουν σε ένα μήνα θέλει υπομονή για 2-3 μήνες μέχρι όλα να πάρουν μια πρώτη σταθερή μορφή. Υπομονή και όχι άγχος.
- Απο την άλλη αν αφήνεις πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν για μετά να ξέρεις οτι μάλλον, δε θα γίνουν ποτέ οπότε μην πεις δε βαριέσαι κυνήγα κόσμο, ζήτα βοήθεια και πολέμησε το. ¨Εχεις πάρει ένα μεγάλο βάρος πάνω σου και πολέμησε για το καλύτερο αποτέλεσμα
- Κάτι άσχετο αλλά σημαντικό, το οποίο το είδα και σε άλλες περιπτώσεις. Να θυμάσαι οτι το σπίτι αν είσαι μόνος σου το αγοράζεις εσύ (με τη βοήθεια των δικών σου ίσως) αλλά είσαι εσύ και κανείς άλλος. Το αγοράζεις γιατί είναι δικό σου όνειρο όχι άλλων και γιατί το θες πραγματικά. Αν δεν είσαι σίγουρος/σίγουρη μην κάνεις την κίνηση γιατί οι ευθύνες και τα έξοδα είναι μεγάλα και τα βλέπεις καθώς το πορτοφόλι σου αρχίζει και ξεμένει από χρήμα. Τέλος, σε αυτή την διαδικασία μη θεωρείς οτι θα έχεις πάντα πλάι σου τον/την εκάστοτε σύντροφο σου. Όχι με την κακή την έννοια, απλά αναφέρω οτι το να αγοράσεις ένα σπίτι είναι ένα όνειρο ιδιαίτερο και σοβαρό και δεν πρέπει να έχεις την απαίτηση να βλέπει και η άλλη/άλλος που είναι δίπλα σου στο ίδιο όνειρο. Το σπίτι το αγοράζεις εσύ με τις δικές σου δυνάμεις και αν αργότερα η κατάσταση σου φέρει ένα σύμμαχο καλώς να έρθει. μη φορτώσεις expectations ούτε όνειρα πάνω στο σπίτι αν η κατάσταση δεν είναι ώριμη. Είναι διαφορετικό να αγοράζει σπίτι ένα νέο ζευγάρι και άλλο κάποιος/κάποια χωρίς δέσμευση. Το σωστό είναι τις μεγάλες αποφάσεις εφόσον είμαστε μόνοι μας τις παίρνουμε μόνοι μας και αν κατά την διάρκεια βρούμε κάποιον με τα ίδια όνειρα ή τύχη τελικά και το άλλο μας μισό έχει το ίδιο όνειρο - βάλε τα στο τραπέζι και μοίρασε ευθύνες. Ξεκίνα όμως πάντα με με χαμηλά expectation και βασίσου στης δυνάμεις σου. Το ίδιο και για όλους όσους είναι δίπλα σου. Μην υπολογίζεις τη βοήθεια ή το χαμόγελων όλων (είτε είναι φίλοι είτε συγγενείς) είσαι καταρχήν μόνος σου και η οικογένεια σου και έτσι θα μάθεις να δουλεύεις. Οποιαδήποτε βοήθεια ή ενδιαφέρον ας έρθει μόνο του αλλιώς δεν πρέπει να έχεις ανάγκη κανένα - μόνο την υγεία σου και δύναμη να μην αγχώνεσαι και θα τα καταφέρεις. Είναι μια πολύ δημιουργική και παράξενη διαδικασία όπου μέσα από την πίεση και το άγχος μπορεί να δεις όνειρα να γκρεμίζονται, ανθρώπους πιο μικρούς των περιστάσεων αλλά και αδυναμίες δικές σου που με την πίεση θα σε αλλάξουν.
Ελπίζω να μη σε κούρασα. Ελπίζω κάπου εκεί έξω να βρίσκεται κάποιος /κάποια ή ένα νέο ζευγάρι - που να έχει το ίδιο όνειρο και αυτά τα κείμενα να του το μορφοποιήσουν ή να του δώσουν έναν πρόχειρο μπούσουλα. Φυσικά, το μόνο που θέλει είναι σωστές συνθήκες και αποφασιστικότητα. Ο μόνος μου σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία ήταν η οικογένεια μου και ελπίζω το σπίτι αυτό να γίνει σπίτι κάποια στιγμή μιας άλλης οικογένειας δικής μου όπου θα μπορέσω να σταθώ άξιος στα παιδιά μου και να κάνω το ίδιο. Τα πράγματα από ένα σημείο και μετά γίνονται καθαρά ή τουλάχιστον έτσι νομίζω!
Καλή τύχη αγαπητέ αναγνώστη μη διστάσεις .δε θα το μετανιώσεις είναι ωραία να έχεις το δικό σου σπίτι.
ps) το guιde είναι αφιερωμένο στον φίλο μου Στέλιο (είναι ντροπαλός δε δίνω link), ο οποίος πριν 4 χρόνια έκανε την ίδια κίνηση και τότε με τις πολλές μας συζητήσεις και εμπειρίες του ξεκίνησα να πλάθω και εγώ στο μυαλό μου και ζυμώνω την ίδια ιδέα. Hoi mate!