πράγματαεία περί αθεολογίας .η άποψη μου!
Να δηλώσω καταρχήν οτι πρόκειται μια απόπειρα να γράψω την άποψη μου για το θέμα αλλά και τους προβληματισμούς που μου δημιούργησε μέσα από τα δικά μου βιώματα και τις δικές μου γνώσεις. Δεν είμαι πνευματικός άνθρωπος ούτε ισχυρίζομαι οτι κατέχω τα της θεολογίας - φιλοσοφίας τόσο έτσι ώστε η γνώμη μου να έχει την τεράστια επιστημονική βαρύτητα. Όπως και να έχει απλά καταθέτω τη γνώμη μου!
Να πω οτι διάβασα για το βιβλίο αλλά και από άρθρα που διάβασα στο critics.gr και στο e-rooster blog.Τους ευχαριστώ γιατί έτσι μπόρεσα να αναζητήσω πληροφορίες για το θέμα και να διαβάσω απόψεις για ένα θέμα το οποίο με ενδιαφέρει!
Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γάλλος φιλόσοφος Michel Onfray, υποστηρικτής των θέσεων (δόγματος;) της α θεολογίας όπου με αυτό το βιβλίο προσπαθεί να θέσει (τουλάχιστον στο πρώτο μισό) τα θεμέλια της στον αναγνώστη βάση προηγούμενων προσπαθειών αλλά και σύγκρισης με τα πιστεύω και τις διδαχές του αντίπαλου δέους, των 3ων μονοθεϊστικών θρησκειών της εποχής μας. Πληροφορίες θα βρείτε εδω (wiki), γαλλικό home page και γαλλική σελίδα περί του βιβλίου, Παπασωτηρίου page εδώ.
Αλλάς ας αφήσω για λίγο τις λεπτομέρειες αυτές και ας ξεκινήσω με μία δική μου αναδρομή μιας και όπως είπα θα γράψω για εκείνα που με έκανε το βιβλίο να σκεφτώ.
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια η οποία ποτέ δεν επέβαλλε με τους συμβατικούς τρόπους την λεγόμενη χριστιανική ορθόδοξη - τυπολατρία. Επιλέγω την λέξη τυπολατρεία μιας και είναι ένα θέμα το οποίο ο συγγραφέας θιγεί εξαιρετικά έξυπνα! Δεν επιλέγω την ηθική μιας και η ηθική των χρόνων μας η οποία έχει γαλουχηθεί απο τα χριστιανικά ιδεώδη σε πολλά σημεία δεν διαφέρει απο τη ηθική την οποία διδασκαν και αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι - τουλάχιστον για τη δική μου θεώρηση.
Δεν αναγκάστηκα ποτέ να πάω να εκκλησιαστώ, οι συχνές μου επισκέψεις στην εκκλησία σε πολύ μικρή ηλικία ήταν φυσικά απο τη γιαγιά μου, ως έφηβος δε μου επέβαλλε κανείς τη νηστεία, την εξομολόγηση, την προσευχή πριν το φαγητό.Τίποτα. Άρα τo background μου απέναντι στην τυπολατρία ήταν αρκετά φιλελεύθερο. Έμαθα να το απορρίπτω εν τη γεννέση του μέσα στην νεαρή συνείδηση μου!
Τώρα όσο αναφορά τα της θρησκείας του δόγματος και γενικότερα τα πιστεύω τα οποία απαρτίζουν τον χριστιανισμό, το ελληνικό σύστημα παιδείας φρόντισε να μου τα βάλει καλά στο μυαλό μου. Μέσα απο τον παπαγαλισμό της παιλαιάς και καινής διαθήκης (λέγε με η ιστορία του εβραικού λαού), και αργότερα με πιο φιλελεύθερα συγγράμματα σε γυμνάσιο και λύκειο τα οποία προσπαθούσαν να συνδιάσουν την ολίγο επαναστατική διάθεση της ηλικίας με την αντίστοιχη και καλά διάθεση του χριστιανισμού στο context της αγάπης και της κοινωνικοποίησης.
Όλα αυτά τα χρόνια Λοιπόν, πείρα από το σύστημα παιδείας τη φιλοσοφία του χριστιανού, χωρίς να ακολουθώ τυπολατρικά στερεότυπα και κάπου βαθιά μέσα σε ολα αυτά - δημιουργήθηκε (μαζί με όλα τα βιώματα) η θέση του θεού μπαμπούλα - το οποίο δεν μπορείς να αμφισβητήσεις. Τον θεό μπαμπούλα που φοβούνται όλοι οι τυπολάτες συνάνθρωποι μας, οι οποίοι πιστεύουν οτι η εναλλακτική σκέψη, η λογική και η επανάσταση σε ένα σύστημα αρκετά παλιό το οποίο έχει ριζώσει καλά στην ζωή μας για 100αδες χρόνια, θα του στερήσει καταρχήν την καθαρή συνείδηση για τη ζωή τους τώρα, και αργότερα το προνόμιο για την καλύτερη - των ουρανών.
Αυτή φοβία την οποία διαισθάνθηκα και εγώ κάποια στιγμή νομίζω είναι η μεγαλύτερη νίκη του συστήματος, στη συνείδηση μας. Κάθε προσπάθεια να φευγεις απο τον δρόμο του σωστού, χτυπάει καμπανάκια για το αν είναι σωστό και πρέπον. Εδώ και χρόνια έμαθα να απορρίπτω πράγματα και καταστάσεις - βάση μόνο και τονίζω μόνο της λογικής.
Ο Michel Onfray γράφει στα πρώτα κομμάτια του βιβλίου του για την λεγόμενη χριστιανική κουλτούρα η οποία έχει ποτίσει ακόμα και την επιστήμη μας-(έχει ένα αρκετά πετυχημένο παράδειγμα περί βιοηθικής)- την λεγόμενη ηθική της κοινωνίας κτλ κτλ. Πιστεύει οτι με τον χρόνο η ανθρωπότητα θα προχωρήσει σε αυτό που ονομάζει μετά-χριστιανικη εποχή, όπου ο άνθρωπος θα έχει αποδεσμευτεί απο την ύπαρξη μεταφυσικών φαινομένων - μεταφυσικής λογικής για να ζει να χαίρεται να σκέφτεται το μέλλον.
Το δεύτερο μισό του βιβλίου κρίνεται λίγο πιο δύσκολο κατά την ταπεινή μου άποψη! Εκεί αρχίζει μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από βιβλία όπως η Διαθήκες, η πεντάτευχος, το κοράνιο να δείχνει την τρομερή αντιφατικότητα οσο αναφορά τα πιστεύω τα οποία πρεσβεύουν και πόσο έντεχνα είναι γραμμένα για να προσπίζουν κάθε άσχημη η όμορφη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης!
Μην σκοτώνεις είναι αμαρτία λένε όλοι, ενω περίτεχνα σε άλλα σημεία λένε - αν σκοτώσεις ή αυτός που σκότωσέ υπό το όνομα του θεού ήταν σωστό και συνετο - το έκανε στο όνομα του θεού!
Πολλά μα πάρα πολλά παραδείγματα τα οποία ο συγραφέας δένει όμορφα με γενικότερους ανθρώπινους προβληματισμούς! Ένα άλλο σημείο το οποίο μου άρεσε είναι η τάση των συγκεκριμένων popular θρησκειών να απαξιουν την τωρινή ζωή και να μιλουν για την μετέπειτα .Η αρχή του βιβλίου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως τελικά σύμφωνα με τον συγγραφέα όλες αυτές οι ιδέες είναι δημιούργημα ανθρώπινης νόησης.
Για κάποιο λόγο όπως θα παρατηρήσουν πολλοί οι οποίοι έχουν τη διάθεση να σκεφτούν εναλλακτικά it makes sense!
O συγγραφέας δεν προσπαθεί να κάνει κανένα να ασπαστεί τις ιδέες της αθεολογίας ή τα επιχειρήματα της. Μιλάει για το δικαίωμα που έχουν πια οι σκεπτόμενοι άνθρωποι να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους χωρίς βέβαια τα κοινωνικά χριστιανικα - μουσουλμανικά - γενικότερα μονοθεϊστικά ιδεώδη να χτυπάνε κάτω απο τη μέση τους ίδιους και αυτό που πρεσβεύουν.
Και πάλι τελικά it makes sense. Κοιτάω τους συνανθρώπους μου, μία fake ιστορία εδώ και χρόνια, Καλοί χριστιανοί στην σειρά για την ευλογία του πνευματικού πατέρα, στιγμές απομόνωνσης με το θείο στο σπίτι του θεού, και στη συνέχεια εφόσον όλοι καθαρίσουν τη συνείδηση τους - βγαίνουν έξω στην κοινωνία να γαμήσουν τις συνειδήσεις και τις ζωές άλλων.Υπάρχουν και οι άλλοι, οι ψευτο- πιστοί οι οποίοι ακολουθούν τα τυπικά γιατί βαθιά στη συνείδηση τους φοβούνται μήπως ολα αυτά που το σύστημα έχει βάλει καλά στο μυαλό και τη συνείδηση τους είναι σωστα.
Πολλοί απο εμάς λίγο η πολύ συμμετέχουν στα λεγόμενα χριστιανικά η γενικότερα μονοθεϊστικά καθήκοντα τους- το θέμα πόσοι από εμάς τολμούμε μόνο με την λογική να εξηγήσουμε αυτά που πιστεύουμε.
Το βιβλίο το συνιστώ σε όσους έχουν διάθεση να κάνουν challenge όλη αυτή την λογική για όλους τους άλλους - καλύτερα διαβάστε harry potter! Σειρά έχει το The God Delusion το οποίο έχω ήδη παραγγείλει.