Η τέχνη του να είσαι δρομέας και το runner's corner.
Σίγουρα δε θα διαβάσεις κάτι σχετικό με τις τεράστιες εμπειρίες μου στο τρέξιμο, ούτε την τεράστια αγάπη που του έχω. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να συμφιλιωθώ μαζί του και τρέχω περιστασιακά απλά για να βοηθάω όσο μπορώ τον μεταβολισμό μου, ο οποίος από τη γέννηση μου δεν είναι και ο βέλτιστος. (κλαψ)
Τώρα που ανοίγει ο καιρός θα με δεις μια στο τόσο να αγκομαχώ πραγματικά γύρω από το πάρκο της περιοχής, προσπαθώντας να αυξήσω την αντοχή μου και να κρατήσω το βάρος μου, κάτι το οποίο θέλω και για το άθλημα που αγαπώ και είμαι απόλυτα αφοσιωμένος, το Judo.Έχω θέσει στόχο μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια να δώσω για τη μαύρη ζώνη (κανονικά και με το νόμο) και θέλω να είμαι σε καλή κατάσταση από θέμα βάρους αλλά και φυσικής κατάστασης.
Όπως και να έχει εγώ Λοιπόν, δεν είμαι δρομέας αλλά ζω με άτομα που είναι, όπως η κοπέλα μου αλλά και ένας από τους καλύτερους μου φίλους. Μέσα από τις συζητήσεις και τις ιστορίες που έχει να πει ο καθένας μαθαίνω διάφορα κόλπα και λεπτομέρειες που αγγίζουν την πλευρά του geek. Πχ πόσα χλμ μπορεί να αντέξει ένα παπούτσι, πως πρέπει να επιλέγεις παπούτσια, τι πρέπει να κάνεις με τις ανάσες σου, πως μπορείς να προπονηθείς σωστά για μεγάλες αποστάσεις, τι πρέπει να τρως πριν και μετά και άλλα πολλά. Μπορεί εγώ ο ίδιος να μην συμμετέχω τόσο ενεργά αλλά αυτή η ροή πληροφορίας (χρήσιμης) με ενδιαφέρει αρκετά, άσε που πάντα μου αρέσει η συγκεκριμένη και ουσιαστική γνώση για οτιδήποτε μέσα από κατανοητό και εύστοχο λόγο.
Χθες Λοιπόν, είχα μια τέτοια εμπειρία σαν παρατηρητής. Η αγορά σωστού παπουτσιού για τρέξιμο είναι μια από τις σημαντικές ενέργειες που θα κάνει κάποιος που έχει σκοπό να ασχοληθεί με το άθλημα και φυσικά να συνεχίσει να το κάνει. Πολλοί από _μάς τους άσχετους στο τρέξιμο, φοράμε οτιδήποτε στα κατά γενική ομολογία απαίδευτα πόδια μας και ξεκινάμε σαν τα γαϊδουράκια να τρέχουμε εδώ και εκεί, σύντομα καταλήγουμε με πληγές, με πόνους σε διάφορα σημεία του ποδιού και ίσως κάποιες φορές όλα τα παραπάνω να γίνουν ο λόγος να λήξει σύντομα η σχέση μας με το τρέξιμο.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που έκανα τα 10χλμ στη διοργάνωση του κλασικού μαραθωνίου, με τα αθλητικά Adidas που είχα και τα οποία δεν ξέρω αν ήταν τα σωστά, μετά είχα 1 εβδομάδα πληγές και πόνους στο πέλμα. Την επόμενη χρόνια δέχτηκα δώρο από τον φίλο μου - λίγο πιο σωστά παπούτσια Nike - και με την ίδια φυσική κατάσταση και βάρος - δεν είχα ούτε πόνους ούτε τραυματισμούς. Φαντάσου, οτι σύμφωνα με τα λεγόμενα του τα παπούτσια αυτά ήταν αρκετά μέτρια αλλά σίγουρα πολύ καλύτερα από τα αρχικά δικά μου. Εκεί κατάλαβα τη σημαντικότητα του παπουτσιού όταν πραγματικά θες να εξασκηθείς και να τρέχεις (έστω και πολύ χαλαρά).
Χθες Λοιπόν, βρεθήκαμε σε μια γειτονιά της Καλλιθέας στο μαγαζί Runner's Corner. O στόχος ήταν αγορά παπουτσιού για την κοπέλα μου με στόχο προπόνηση για μαραθώνιο και σχετικούς αγώνες. _Έκατσα σε μια γωνιά και παρακολούθησα τη διαδικασία σωστής επιλογής υποδήματος -από τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού ο οποίος είναι ενεργός μαραθωνοδρόμος. Στους κύκλους των runner (runner's community) είναι ήδη γνωστός οπότε αν είσαι μυημένος στα κόλπα δε σου λέω κάτι καινούργιο. Στο μαγαζί δε θα βρεις παπούτσια για κάθε χρήση ούτε απεριόριστη επιλογή χρωμάτων και γούστων. Είναι ένα μέρος που όπως λένε στις business αναφέρεται σε niche market, των ανθρώπων που τρέχουν σύστηματικά (ερασιτεχνικά και μη) και όχι όσων θα το θυμηθούν μια φορά το χρόνο, εκεί γύρω στο Πάσχα γιατί έφαγαν αρκετό αρνί. (lol).
Η διαδικασία ξεκινάει με τον πελάτη να περνάει τα πέλματα του πάνω ένα ένα μεγάλο scanner. Εκεί τα scan-άρει και βλέπει με τη βοήθεια ειδικής εφαρμογής τις τάσεις του πέλματος σου (πώς πατάς συγκεκριμένα). Στηρίζεσαι προς τα μέσα προς τα έξω και άλλες λεπτομέρειες. Είναι σημαντικό γιατί ανάλογα με τη φυσιολογία του πέλματος σου πρέπει να διαλέξεις και παπούτσι που σε ενισχύει στην ανάλογη περιοχή που θα το καταπονήσεις. Μετά το scan - μπαίνεις πάνω σε έναν διάδρομο και με μια camera πίσω από τον διάδρομο τρέχεις. Η κάμερα καταγράφει (και σου δείχνει σε οθόνη μπροστά σου) το περπάτημα/ τρέξιμο σου. Έχει απίστευτη πλάκα γιατί βλέπεις πραγματικά τις όποιες ιδιαιτερότητες στο περπάτημα σου (στραβό ή μη) αλλά και στο τρέξιμο. Μετά από όλα αυτά, γίνεται η πρόταση για κάποιο παπούτσι (ένα, δυο) - συγκεκριμένα. Τα δοκιμάζεις και είσαι έτοιμος.
Γενικά ενθουσιάστηκα από τον ενθουσιασμό αλλά και την έμφαση στην λεπτομέρεια. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια θα σου κοστίζει πάνω από 100 euro (οι τιμές δεν είναι τραγικά διαφορετικές με ζευγάρια μεγάλων και γνωστών εταιριών που θα βρεις στο γενικό εμπόριο) - μην σου πω οι ίδιες. Αλλά η τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά παπουτσιών από εταιρίες οι οποίες στοχεύουν σε δρομείς και δε βγάζουν πιο γενικής χρήσης παπούτσια είναι αξιοπρόσεκτη. Λεπτομέρειες όπως η δομή της σόλας, η ανατομία και οι αποστάσεις στα διάφορα σημεία υποστήριξης του πέλματος, τα ειδικά υλικά κατασκευής και άλλα.
Εκεί είδα και έμαθα για διάφορες εταιρίες που είχα ακούσει μόνο σε συζητήσεις με δρομείς αλλά δεν είχα μάθει πιο πολλά, όπως η Brooks, η Saucony , Salomon και άλλες. Αν Λοιπόν, κάποια στιγμή αποφασίσεις οτι θες να τρέξεις λίγο πιο σύστηματικά, αν δεν έχεις ιδέα για το τι πραγματικά πρέπει να προσέξεις στην επιλογή υποδήματος και έχεις πόνους ή σε ταλαιπωρεί το τωρινό σου ζευγάρι, το runner's corner είναι ένα μαγαζί το οποίο αξίζει να γράψει κάποιος ένα καλό λόγο. Άριστος επαγγελματισμός για το μέγεθος του μαγαζιού, τιμές σε λογικά πλαίσια και γενικά ίδιες με άλλες εταιρίες - πόσο μάλλον, σε μάρκες που δε θα βρεις τόσο συχνά σε πιο γενικά μαγαζιά - και μια αρκετά τίμια εμπειρία σαν καταναλωτής. Δεν αγόρασα για μένα, δεν ξέρω αν θα ασχοληθώ τόσο πολύ με το τρέξιμο - ίσως λίγο πιο μετά, αλλά σαν παρατηρητής και καταναλωτής - ιδιαίτερα στη χώρα μας που γενικά το retail customer experience είναι για τα μπάζα (και δε φταίνε μόνο οι υπάλληλοι) θεώρησα οτι δε μου κοστίζει τίποτα να γράψω 1-2 λόγια - να δώσω τα εύσημα σε έναν καλό επαγγελματία, σε εποχές που θες τα λεφτά σου να τα δίνεις εκεί που αξίζει.
Μακάρι να υπάρχουν αντίστοιχα μέρη από επαγγελματίες σε κάθε είδος που να δίνουν αντίστοιχη σημασία και ο πελάτης να φεύγει όχι μόνο με μια απόδειξη και ένα προϊόν στην τσάντα του αλλά και ένα ποσοστό consulting.
Foursqure link για το μαγαζί εδώ.