Viber. δεύτερη ευκαιρία.
Όταν είχα πρώτο-διαβάσει για το Viber (iPhone) δεν ενθουσιάστηκα αρκετά. Ίσως γιατί ήδη χρησιμοποιούσα το Facetime αλλά και τις πρώτες εκδόσεις του Skype για iphone. Θεώρησα οτι ακόμα μια υπηρεσία δε θα μου έδινε κάτι παραπάνω. Τις τελευταίες μέρες αναθεωρώ και προσθέτω το Viber στην λίστα των εφαρμογών όπου θα κρατώ ζωντανές_ στο background του iOS για να δέχονται notification. Παραθέτω τους λόγους:
- Παρατήρησα οτι η χρήση του Facetime δεν είναι διαδεδομένη αρκετά σε χρήστες του κλειστού κοινωνικού μου κύκλου. Μπορεί αρκετοί να έχουν iphone αλλά λίγοι τελικά το χρησιμοποιούν δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα το γιατί μιας και είναι μια built-in υπηρεσία η οποία λειτουργεί συνέχεια - και δεν πρόκειται να χάσεις κλήση όταν βρεθείς σε περιβάλλον που το καλύπτει wifi ή 3g κτλ. Το μόνο που μπορώ να σημειώσω είναι ο κόσμος μπορεί να θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί το τηλέφωνο σαν συσκευή ανταλλαγής φωνής και όχι video. Τo facetime έχει φανερά χτιστεί και προωθεί τη video-κλήση σαν κύρια λειτουργία του - ίσως αυτό απωθεί αρκετούς.
- To Skype από την άλλη, εξαιτίας των παιδικών του ασθενειών και της ανόητης επιλογής να κυκλοφορήσει (blame apple) στην αρχή με μειωμένες δυνατότητες και στη συνέχεια να μπορεί να καλύψει κάθε είδους σύνδεση data, ποτέ δεν κατάφερε να με κερδίσει. Έχουμε και εδώ έναν φανερό προσανατολισμό προς τη χρήση της video-κλήσης. Τέλος, πάντα με ενοχλούσε σε αυτές τις υπηρεσίες στο iphone (αλλά και πολλές άλλες) η έννοια του user login. Αν θέλω να δεχτώ μια κλήση ή να μιλήσω θα πρέπει να βάλω username/password κάθε φορά που ξεκινώ την εφαρμογή. Πολλές φορές αυτή και μόνο η δραστηριότητα με απωθεί να χρησιμοποιήσω εφαρμογές στο τηλέφωνο.
- To Viber ακολουθεί το μοντέλο του Kik, συσχετίζει τον λογαριασμό σου με το τηλέφωνο ή τον αριθμό σου. δε χρειάζεται να κάνεις login κάθε φορά που ξεκινάς την εφαρμογή και είναι φανερά χτισμένο για να υποστηρίξει ανταλλαγή φωνής και όχι συνδυασμό με video. Τις τελευταίες ημέρες το χρησιμοποίησα αρκετές φορές να μιλήσω με φίλους στο εξωτερικό και με άφησε άναυδο για την ποιότητα του ήχου και γενικότερα τη σταθερότητα του. Σήμερα ανακάλυψα (thanks Μάρκο) οτι πρόσθεσαν και sms like υπηρεσία (αντίστοιχο του αγαπημένου μου Kik). Νομίζω οτι είναι σχετικά ώριμο σαν υλοποίηση αν και υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να διορθώσουν (σε επίεδο UI). Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για όλους εμάς τους χρήστες smart phone και ιδιαίτερα iphone να μην το χρησιμοποιήσουμε (αλλά και κάθε παραπλήσια υπηρεσία) όταν βρισκόμαστε σε wifi enabled περιοχή, έτσι ώστε να περιορίσουμε τη χρήση και κόστος του συμβατικού μας λογαριασμού/ κινητής τηλεφωνίας.Ένα αρνητικό που έχω να σημειώσω σε αντίθεση πχ με το Kik είναι οτι ακόμα το Viber δεν έχει κάνει διαθέσιμη την εφαρμογή στις πλατφόρμες Android, Blackberry ή και windows Mobile. Υποθέτω οτι σύντομα θα παρουσιάσουν κάτι. Όπως και να έχει δώστε του μια ευκαιρία - φαίνεται οτι αρκετός κόσμος το χρησιμοποιεί οπότε the more the better.
Με τον ρυθμό που εξελίσσονται οι συγκεκριμένες εφαρμογές που παρέχουν υπηρεσίες παρόμοιες με αυτές που εδώ και χρόνια παίρνουμε_ μέσα από το κλασικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας όπως το GSM, δεν είμαστε μακριά από τις μέρες που οι πάρωχοι κινητής θα ξεκινήσουν να μειώνουν το κόστος στα κλασικά πακέτα φωνής και να ανεβάζουν ή ακόμα να περιορίζουν με τον οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση των τεχνολογιών μεταφοράς data. Όσο πιο πολύ αυξάνεται η κάλυψη και οι δυνατότητες δικτύων data (large area wifi networks) τόσο λιγότερο θα είμαστε εξαρτημένοι από την κλασική κυψέλη κινητής. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε οτι και οι εταιρίες κινητής τρέχουν με την ίδια ιδέα στο μυαλό τους και η ανάπτυξη 4g. 5g τεχνολογιών για το δίκτυο τους θα προσπαθήσει να σταματήσει το ρεύμα αυτό και να περιορίσει ξανά σε ένα πιο εξελιγμένο κουτί τον τελικό χρήστη, στο δίκτυο του και φυσικά που αλλού στον λογαριασμό του.