BPM και δυσκολίες!

Share on:

Όσοι ασχολείστε με Business Process Modelling ειτε απο τη μεριά του αναλυτή (Business Analyst) είτε απο την πλευρά του developer - αξίζει να διαβάσετε ξανά και ξανά ένα εκτενέστατο άρθρο του δημιουργού του jBPM Tom Baeyens. Έχει βγει εδω και ένα μήνα - το έχω εκτυπώσει και το διαβάζω ξανά και ξανά!

Μετά απο την απαραίτητη βοήθεια και συμβουλές εμπειρότατου συναδέλφου - κάνω τα πρώτα μου βήματα σε αυτό το χώρο - και αρχίζω να ανακαλύπτω τα εύκολα και τα δύσκολα! Τι σημαίνει σωστό business process modeling - πως πρέπει να γίνεται - ποιος πρέπει να το κάνει, με τι εργαλεία, σε τι κατάσταση βρίσκεται η τεχνολογία πίσω απο την ιδέα του Business Process Modeling κτλ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ομολογώ και ουσιαστικά έχει πολλές δυσκολίες ίσως μερικές φορές πιο έντονες ακόμα και απο το απλό development.

Για την ώρα αυτό που θέλω να τονίσω είναι ίσως το πρώτο μου λάθος σε αυτό τον κόσμο! Το οποίο μου έγινε μάθημα και απο εδώ και πέρα θα πρέπει να προσέχω πιο πολύ! Πολύ εύστοχα ο Tom. Baeyens λέει οτι το βασικό πρόβλημα στην όλη διαδικασία αυτή τη στιγμή είναι οτι έχουμε απο την μια τους Business Analysts και την BPM περιγραφή μιας διαδικασίας - και απο την άλλη τους Developers οι οποίοι με τη σειρά τους σχεδιάζουν και περιγράφουν τη διαδικασία των αναλυτών με τα δικά τους semantics. Οι μέν κάνουν focus στη διαδικασία business wise και προσπαθούν να την αποτυπώσουν οι δε προσπαθούν να την υλοποιήσουν και να τις προσθέσουν ολα εκείνα τα τεχνικά στοιχεία που θα τη φέρει στη ζωή!

Τελικά μετά απο μέρες μέσα απο μια τέτοια διαδικασία ως μέρος της δουλειάς μου - ανακάλυψα the hard way πόσο λάθος είναι να βασίζεσαι ή να περιμένεις ο Business Analyst να έχει σχολαστικά αναλύσει την διαδικασία. Μάλλον, εξαιτίας έλλειψης εμπειρίας εκ μέρους μου, στηρίχθηκα αρκετά σε κάποια BPM designs και δημιούργησα με τα γνωστά απαράδεκτα εργαλεία (το executable - process ).

Όλες αυτές τις μέρες καθώς η υλοποίηση προχωρά και κατανοώ την διαδικασία καλύτερα πιάνω τον εαυτό μου να αλλάζει το business process και να γίνεται σε άλλα σημεία λιγότερο φλύαρο - σε άλλα πιο συγκεκριμένο. Στο τέλος κοιτάω το διάγραμμα του αναλυτή και το δικό μου και παρατηρώ έντονες διαφορές!

Η αλήθεια είναι οτι δε γίνεται αλλιώς. Όταν προσπαθείς να υλοποιήσεις την περιγραφή μιας διαδικασίας - σε πραγματική automated διαδικασία (process), προσθέτεις μέσα εκτός απο τα business συστατικά και τεχνικά χαρακτηριστικά (features ή limitations) τα οποία είναι ικανά να σε κάνουν να παρεκκλίνεις απο την αρχική ιδέα!

O συγκεκριμένος χώρος ομολογώ οτι με εντυπωσιάζει, όπως λένε οι ειδικοί είναι σε αρκετά νέα ηλικία, τεχνολογίες προτάσεις και standard πάνε πέρα δόθε και κατά γενική ομολογία new things are yet to come!